5 minuter med månadens företagsledare!

Året var 1914 när plåtslagaren Carl Theodor Hallström sådde det första fröet till C. Hallström Verkstäder. Från en enskild hantverkare, med ett kapital på 15 kronor och en verktygslåda, har företaget fram till idag växt till ett framgångsrikt bolag med en omsättning på över 260 mkr och hundratals medarbetare. Men vägen dit har inte varit spikrak. Så vad är det som gjort bolaget så framgångsrikt? Vi ställer frågan till den tredje generationens ägare och VD, Nils Åke Hallström, som under sin tid i bolaget både prisbelönats och tagit företaget till en ny nivå.

Vi får tag i Nils Åke när han sitter i bilen på väg E14 i norra Sverige, mellan företagets huvudanläggning i Nälden och Ås, där företaget nyligen öppnat upp ytterligare en anläggning. Det visar sig vara en typisk arbetsdag i rollen som VD för C. Hallström Verkstäder. Just nu innebär det mycket planering för att få verksamheten i den nya anläggningen i rullning.

Nils Åke tog sina första steg in i familjeföretaget redan som 13-åring och sedan dess har han stannat kvar. År 1980 knackade hans dåvarande VD och far på dörren och sa att nu var det dags att lämna över stafettpinnen.

 Vid tidpunkten befann sig bolaget i en svår situation. Företaget präglades av dålig lönsamhet och hög belåning med räntor på 12-13 procent. Som företagare finns det sällan ett facit på förhand så jag gick på magkänslan för vad jag trodde var bäst. Jag bestämde mig för att arbeta hårt för att öka intäktssidan och spara på utgiftssidan. Det var helt enkelt ett väldigt konservativt sätt att komma ur situationen genom att snåla oss ur den. När vi väl hade byggt ett hyggligt kapital fick vi ta av det lilla överskottet vi hade. Det tog tid men det var vett med sans och förnuft.

Hade du gjort något annorlunda idag?
  När jag tog över som VD var möjligheterna att ta krediter väldigt begränsade och dyra. På den tiden fanns det exempelvis inga företagslån med en ränta under 15%. Lever du i den världen blir du försiktigare. Dagens företagare behöver inte riktigt tänka så. Idag är förutsättningarna annorlunda och det finns fler finansiella möjligheter om man behöver hjälp.

Idag har du arbetat i verksamheten i över 50 år och ni har uppnått en omsättning på över 260 mkr. Vad är ditt recept på att hålla gnistan vid liv hos både dig själv och medarbetare under så lång tid?
—  Jag började som 13-åring och har aldrig arbetat någon annanstans. Det jag har lärt mig har jag fått genom erfarenheter och möjligheter i företaget. Min pappa släppte fram mig, jag fick göra misstag. Det har jag även tagit med mig i mitt eget ledarskap och ser till att andra får göra samma sak. Det är så vi driver utvecklingen framåt. Sedan försöker jag vara mig själv hela tiden och se till att ha roligt på jobbet, då fungerar det mesta.

Under dina strax över 50 år i bolaget har du under 37 år arbetat i rollen som VD och företagsledare. Vad har du lärt dig på vägen som du kan dela med dig till andra?
—  Till alla företagare som arbetar med någon form av tillverkande företag skulle jag säga att teknik har varit nyckeln till vår framgång. Utan teknik når vi inte någon vidare lönsamhet, det handlar om effektivisering och automatisering, hela tiden. Den får aldrig avstanna. Det är den funktionella biten. Sedan påverkas ett företag till stor del av företagsledaren. I ett familjeföretag är det viktigt att du som ägare har en plan för de som ska ta över. Långsiktigt.

Så vem ska ta över efter dig när det är dags?
— Jag tror på samma sak där att det måste falla sig naturligt. Men du måste ha en plan för vem som ska ta över och släppa fram den personen i tid.  Idag är min dotter Vice VD, på samma sätt som min far lät mig komma fram innan det var dags, och vara öppen för förändring.

Finns det andra företagare än din far exempelvis som du kan säga är en förebild som inspirerat när det handlar om att bedriva företag?
—   Många bygger företag idag främst för att kunna sälja vidare och casha in. Men entreprenörerna som inspirerar mig är de som skapar otroliga värden, inte för pengarna utan för att de tycker att det är roligt. Christer Eriksson var en fantastiskt entreprenör. Sedan pratar alla om Kamprad exempelvis, som i grund och botten hade en bra idé som han brann för och gjorde något han trodde på utifrån det. 

Sedan är Nils Åke framme vid den nya anläggningen i Ås och vi får avsluta vårt samtal för den här gången.

Profil
Namn:
 Nils Åke Hallström
Ålder: 65 år
Gör: Driver C. Hallströms Verkstäder AB.
Meriter: Årets företagare 2014 under branschorganisationen Företagarnas gala i Stockholm.

Om C. Hallström Verkstäder
Hallströms grundades 1914 av den unge plåtslagaren Carl Theodor Hallström. Tre generationer senare har plåtslageriet utvecklats till en tekniskt avancerad industri med effektiv produktion och konkurrenskraftiga priser. Hallström inriktar sig på produkter i tunnplåt för komfort och industriventilation. De levererar ett stort sortiment för installationsmiljöer inom bl.a. pappers- och massaindustrin, bostads- och arbetsplattformer inom off-shore, kemisk industri, läkemedels- och livsmedelsindustrin, idrottsarenor och bostäder.