Ljusare tider för din affär?


Skrivet 2017-03-24 av Josefine Wikström Nilsson

I veckan gick temperaturen upp på de flesta håll i vårt avlånga land och vi kan konstatera att våren är här. Förutom bättre väder, snödroppar i rabatterna och kaffepauser i solen bjuder årstiden på flera vårtecken för dig som företagare. Vi tittar närmare på vad du behöver hålla lite extra koll på den här tiden på året.


Känner du att dina förväntade intäkter fryst inne med kylan? Under vintern kännetecknas flera branscher av stagnerad försäljning. I takt med våren stiger temperaturen både i flera branscher och utomhus. Säkerställ att ditt företag och era affärer ska få en så bra start som möjligt. 

Dags att putsa fasaden? 
Precis som kafét på hörnan rustar med nya utemöbler för att locka fler besökare kanske du behöver se om  ert ansikte utåt. När såg ni sist över er hemsida? Hur kommuniceras ert varumärke i era andra kanaler? Har ni uppdaterat material för årets kommande aktiviteter? Se till att ditt företag visar sig i sin bästa sida så att ni är redo för kommande affärer när högsäsongen väl står för dörren. 

Har du gjort din årliga besiktning?
På samma sätt som bilen behöver sin återkommande besiktning behöver du se om ditt företag. I veckan öppnades årets deklarationslopp. Precis som du lämnar din inkomstdeklaration måste alla företag deklarera en gång per år. Olika typer av företag ska deklarera på olika sätt men i grund och botten är det samma saker som ska redovisas oavsett bolagsform. Din deklaration är en avläsning av företagets tillgångar och skulder, inkomster och utgifter. I samband med deklarationen är det god tid att se över företagets ekonomi. Vad kan du göra annorlunda från föregående år? Ta kontrollen över er ekonomi så att du kan känna dig trygg resten av året. 

Påskhelgen är runt hörnet
Våren kännetecknas av en period med betydligt fler heldagar än övriga tiden på året. Driver du exempelvis en konsultverksamhet kan antalet röda dagar i en månad snabbt påverka företagets intäkter. Kom ihåg att se över dina finansiella möjligheter för att täcka upp eventuella perioder ditt företags likviditet kan bli lidande så ditt företag inte står utan kapital när ni behöver det. 

Smida semesterplaner? 
På tal om hur ledighet kan påvera din affär kanske dina anställdas semesteransökningarna börjat trilla in? Nu är det dags att se över dina resurser under sommarmånaderna. Säkerställ att ditt företag inte står med överflödig arbetskraft eller står och faller med en person så att du själv behöver rycka in från semestern. Se över din personal idag så att inte förlorar eventuella intäkter när behovet dyker upp längre fram.