Anpassa ditt rörelsekapital genom att sälja fakturan

Det finns flera sätt att öka sitt rörelsekapital. Factoring är ett av de enklaste.

Varje företagsledare och egenföretagare är väl förtrogen med begreppet rörelsekapital. Det är den delen av företagets ekonomi som syftar på betalningsmedel som är disponibla för tillfället eller inom kort. Det betyder att pengarna inte finns i en låst långsiktig fond eller i utskickade fakturor som ännu inte har betalats in. Istället beror rörelsekapitalets storlek på hur mycket pengar företagsledningen har att röra sig med när det kommer till den dagliga verksamheten. Rörelsekapitalet är därför ett nyckeltal med stor inverkan på företagets tillväxt eftersom den avgör vilka investeringar och utgifter som kan genomföras.

Factoring kan ha en stor inverkan på rörelsekapitalet. Den låter dig nämligen förvandla pengar som är uppbundna i framtida inkomster till likvida medel här och nu. Fakturor är ett tydligt exempel på en framtida intäkt som ännu inte har infriats. När du säljer fakturan till ett finansbolag är det inte längre en intäkt som du måste invänta. Istället får du en utbetalning till ditt konto omgående, vilket gör att du kan sätta fakturans värde under dina disponibla medel. Om du har utestående fakturor kan din likviditet skjuta i höjden med hjälp av factoring.

Factoring hjälper dig också att hålla kostnaderna nere inom andra områden i din verksamhet. Eftersom du kan sköta factoring på nätet slipper du lägga onödig tid på administration. Elektronisk fakturahantering sparar mycket arbetstid och kan ge dig möjlighet att satsa på andra delar av ditt företag. Factoring gör också att du kan undvika långa arbetstimmar med att fylla i uppgifter och skicka påminnelsefakturor. Istället använder du dig av en förenklad faktura – och om det uppstår några problem gällande betalningen med kunden tar finansbolaget hand om det.

En krona i kapital är inte alltid lika mycket värt som en annan inom företagsbranschen. Visst ger långsiktiga tillgångar stabilitet inför framtiden, men de kan inte rädda dig om du behöver göra snabba investeringar. Om du verkar inom en snabbt växlande bransch där kvickhet och initiativförmåga är viktiga egenskaper är rörelsekapitalet en förutsättning för att du ska kunna få ut maximalt av ditt företagande. Factoring är ett enkelt sätt att höja företagets likviditet utan att du behöver oroa dig för en baksmälla i framtiden. Med belåning finns alltid risken att du hamnar i ekonomiska svårigheter och inte klarar av att betala av lånet i framtiden. Factoring är ett sätt att få kapital som redan är ditt – utan att du behöver vänta på det.