Fem trender inom företagsfinansiering

De senaste åren har det tillkommit finansbolag från alla håll och kanter. Samtidigt har tekniska lösningar öppnat för nya sätt att finansiera företag i Sverige. Vi tar ett snack med vår egen VD Axel Enblad för att ta tempen på vad som händer inom företagsfinansiering i Sverige.

  1. Digitalisering

 – Först och främst skulle jag vilja säga att 2017 varit året då digitaliseringen på allvar tog tag om företagsfinansieringslösningar – en del av det vi ofta kallar “fintech”. Tidigare var det ofta mindre belopp och fortfarande ganska mycket handpåläggning som krävdes för att ge ut olika typer av krediter till företag. Idag kan vi se till att både fakturaköp, leasing och även vissa företagslån färdigställs helt digitalt, på kundens villkor.

  1. Fakturaköp utan regress

 – Den här spaningen kanske inte är lika spännande, haha, men vi ser verkligen hur fakturaköpsprodukten börjar konsolideras och bli en produkt för fler typer av företag. 2017 har snittavgiften som kunder får via vår jämförelsetjänst minskat med ca 20%. Min spaning är att i takt med att tekniken blir ännu bättre så kommer checkkrediter ersättas med fakturaköp utan regress i en allt större utsträckning eftersom priserna går ned och produkterna blir bättre.

  1. Alla lyssnar på tekniken

 – När tekniska lösningar skapar bättre produkter för företagare blir det lätt man som stor aktör inte hänger med,  men vår uppfattning är att de flesta verkligen springer snabbt för att kunna erbjuda sina kunder vad de behöver. Framförallt när det gäller systemutveckling, integration med bokföringssystem och digitala kreditbesked.

  1. Riskkapital kontra att äga sitt bolag

 – Nu kommer jag väl bli skrattad åt, men jag känner att riskkapital-hypen verkligen lider mot sitt slut. Det är en trend! Fakturino arbetar med bolag i tillväxt och när jag tittar på bolagen som vi arbetar med, stora som små, så kommer de till oss för att hitta rätt finansiering för att kunna fortsätta växa. Att då ge bort stora delar av sitt bolag för att kunna möjliggöra tillväxten passar verkligen inte alla, när de ser vilka alternativ de har.

  1. Förståelse för leasing

 – När vi lanserade leasing-jämförelser på fakturino.se och .no 2016 så visste vi att leasingen ofta presenterades på leverantörens villkor eftersom denne sålde själva produkten. Idén var att konkurrensutsätta leverantören för att kunna erbjuda bättre leasingvillkor och utmaningen var att få företag att fatta att man kan pruta på dessa. 2017 visar att vi är på rätt spår och det är riktigt kul att se hur företag använder vår leasingtjänst i takt med att de växer. Trenden? Företag leasar till bättre pris!