Fem vanliga frågor företagare ställer sig om factoring

Varför ska jag använda factoring?

Många gånger har fakturor en betalningstid på 30-90 dagar och det kan ibland ställa till det för företag.  Man kanske har en affär som väntar som man behöver kapital till, eller så behöver företaget köpa in material etc. Istället för att vänta på att kunderna ska betala sina fakturor, kan man istället använda sig av factoring. Det innebär att företaget säljer sina fakturor till banken eller ett finansbolag som tar över ansvaret för att få in pengarna från kunden. Företaget kan då istället fokusera på sin kärnverksamhet och slippa lägga sin dyrbara tid på hantering av fakturorna.

Ska jag välja factoring med eller utan regress?

Factoring med regress innebär att fakturan som inte blivit betald, köps tillbaka av företaget efter ett visst antal dagar efter förfallodatumet. När företaget säljer fakturan till factoringbolaget så betalar factoringbolaget avtalat belopp till faktursäljaren. Gäldenären betalar sedan hela fakturabeloppet till factoringbolaget och sedan är processen avslutad. Om gäldenären inte betalar vid förfallodagen och factoringbolaget har skickat ut påminnelser, måste fakturasäljaren omgående betala tillbaka fakturabeloppet till factoringbolaget. 

Factoring utan regress innebär att banken/finansbolaget tar över kreditrisken om kunden inte kan betala. Det erbjuds till företag som har god betalningsförmåga och därmed anses vara riskfria. När företaget har sålt fakturan till factoringbolaget så tar factoringbolaget över både rättigheter och skyldigheter som är förknippade med fakturan.  

Vilken typ av factoring passar för mitt bolag?

Beroende på det hur det likvida behovet ser ut och företagets storlek är det olika banker och finansbolag som passar bäst. Vilka kunder du som företagare har är också en viktig faktor och påverkar vilken bank eller finansbolag du skall välja.

Hur lång tid tar det från det att jag ansöker tills att jag får pengar?

Fakturinos jämförelseplattform är snabb och enkel att använda. Om det ligger i ett företags intresse hitta rätt finansieringsalternativ snabbt kan ni vara igång med er samarbetspartner och få betalt samma dag som ni gör jämförelsen.  Inte lika bråttom? Inga problem, Fakturino har alltid experter tillgängliga som man kan rådfråga om sin jämförelse för att vara säker på att man väljer den bästa finansieringen.

Hur jämför jag factoring?

Steg 1

Första steget är att skicka in en ansökan. I ansökan anger du bland annat hur mycket du tror att ditt företag kommer finansiera faktura för kommande år, hur stor del av verksamheten som innefattar fakturor och om ni har företagskunder eller privatkunder. Jämförelsen är kostnadsfri och ni binder inte upp er på något. Det tar bara några minuter att fylla i ansökan och så fort ni är klara så får bankerna en notis och budgivningen börjar.

Steg 2

Du kan nu logga in i plattformen för att se vilka bud du har fått. I plattformen kan du välja att gå vidare med ett bud direkt eller prata med våra experter via chatt eller telefon om du har några funderingar. 

Steg 3

Erhåll finansieringen och påbörja er nya resa. Med en stark kassa kan ni äntligen låta företaget leva upp till sin fulla potential.

Vi jämför även företagslån, leasing och checkkredit. Jämförelsen är alltid kostnadsfri och aldrig bindande.

Starta jämförelse
bild på fakturinos redaktör Linnea

Linnea Carleborn
Uppdaterad 15 September

Linnea jobbar med att så många företag som möjligt ska få hjälp med sin finansiering. Hittills har Fakturino hjälpt över 11 000 företag att jämföra företagsfinansiering och är idag verksamma i Sverige, Norge och Estland men expanderar kontinuerligt till nya marknader.