Olika upplägg

Vad passar ditt företag bäst?

Det finns några olika upplägg av factoring. De vanligaste formerna är fakturabelåning, blockfactoring och fakturaköp med eller utan s.k. regress.

Vid fakturabelåning belånas hela din reskontra till normalt 80% vid faktureringstillfället och du får då direkt 80% av fakturornas värde från finansbolaget. Resterande 20% minus kostnader erhåller du då kunderna betalar. Ofta kan finansbolaget hjälpa dig med att skicka ut fakturorna eller så gör ni det själva. Finansbolagen hjälper även till med påminnelse- och inkassoservice. Du belånar dina fakturor i 60 dagar från fakturadatum om betalningsvillkoren är 30 dagar, därefter faller en obetald faktura ur belåningen. Denna tjänst är bra för dig som löpande har behov av en bra likviditet över en längre tid, t.ex. då företaget expanderar eller är inne i en konjunktursvacka.

Blockfactoring erbjuds oftast av bankerna och där ditt företag oftast sköter faktureringen och kravhanteringen själva och banken endast belånar reskontran.

Fakturaköp innebär att ditt företag säljer en eller enstaka fakturor till ett finansbolag med eller utan regress, dvs med eller utan kreditrisken. Oftast säljs fakturorna utan att du som företagare skall stå för kreditrisken. Det är dock alltid så att du som företagare får stå risken om fakturan eller levererade varor eller tjänster bestrids av kunden, dvs om fakturan är felaktig!

Priserna för dessa tjänster varierar med den volym du har samt hur dina kunder ser ut kreditmässigt. Normalt ligger priset för fakturabelåning som kostnaden för en checkkredit emedan priserna för fakturaköp likaså varierar med volym och kreditvärdighet hos din kund.

”Det finns ca 3200 factoring bolag och banker i världen aktiva inom denna sektor. De finansierar tillsammans ca 255 miljarder US dollar till ca 320.000 factoring klienter. Branschen har ca 35.000 anställda. Källa: IFG – Global Industry Activity Report 2010”

Hör gärna av dig till oss på Fakturino så hjälper vi dig komma fram till vilket upplägg som passar just ert företag bäst!