Kvinna med läsplatta sitter vid ett bord

Potentiella risker med företagslån som nystartat företag

Att låna pengar, kommer till ingens förvåning, med vissa risker. Det gäller oavsett om man är ett handelsbolag med flera år under bältet eller ett nystartat aktiebolag. Skillnaden för dig som nytt företag är att du kommer befinna dig i en mer utsatt position. Företagets omsättning är oftast låg och då man precis fått igång sin verksamhet finns inte heller några bokslut att presentera för långivarna. Det gör att Lånets kostnad kommer att sätta större press på ekonomin. Även avsaknaden av en ekonomisk historia kan bana väg för dyrare lån. Detta på grund av att långivarna inte har samma trygghet i att låna ut pengar till ett nytt företag som ett som funnits under en längre period.

Med det sagt så finns det dock idag flertalet långivare som beviljar lån till nystartade företag, och det av en anledning. Att kunna bekosta uppstarten av sitt företag helt och hållet ur egen ficka är ovanligt. Att då kunna ta hjälp av bank eller långivare för att få sitt företag på banan är för många en stor lättnad. Men, vad ska du egentligen tänka på innan du lånar pengar till ditt nystartade företag? Och vilka risker finns det? Nedan följer de vanligaste fallgroparna för dig som behöver låna pengar som nytt företag.

Låna med återhållsamhet

Är det så att du inte får igång försäljningen, behöver anställa mer personal eller ta vara på ett investeringstillfälle? Alla dessa situationer kan i många fall lösas med ett ekonomiskt tillskott i form av ett företagslån. Men, här gäller det att du tänker till innan du lånar och faktiskt endast ansöker om den lånesumma ditt företag behöver. 

Det kan vara lockande att låna lite extra bara för att vara på den säkra sidan men som kan få förödande konsekvenser för ekonomin. Ett större lån innebär också större lånekostnader i slutändan. Låna därför aldrig mer än vad företaget behöver. Skulle mer pengar behövas i framtiden är det då bättre att låna en andra gång. På så sätt håller du ned kostnaderna för lånet så gott det går och sätter inte onödigt stor press på företagets, eller för den delen, din ekonomi.

Kasta dig inte in i ett avtal

Som nytt företag kan det vara svårt att hitta långivare som är villiga att bevilja dig lån. Det är relativt få långivare som gör detta och det kan därför vara lockande att acceptera första bästa erbjudande om lån. Det är dock något vi starkt avråder dig från att göra. Lägg gärna istället ned extra tid på att jämföra olika företagslån och vad de kan erbjuda just ditt företag.

Glöm inte att förhandla

Många nya företag upplever att de inte befinner sig i en situation där det finns rum för förhandling då pengar skall lånas. Det är ofta dock inte hela sanningen och det finns flera tillvägagångssätt man som nytt företag kan förhandla på med långivarna för att få bättre lånevillkor.

Sund affärsidé
Då det saknas bokslut att redovisa kan du som nytt företag väga upp detta något med att ha en sund affärsidé. Genom att visa för långivarna att ni har en god idé om vilket riktning ni vill ta företaget och hur ni skall gå dit visar på att det ligger mycket planering bakom er verksamhet. Det skapar i sin tur tillit och kan leda till att långivare blir mer positivt inställda till att bevilja just ert företag ett lån.

God budget
Hand i hand med en sund affärsidé går en välstrukturerad och tydlig budget. Visa för långivarna att företaget har stenkoll på sin ekonomi samt att det finns skyddsnät om omsättning eventuellt skulle sjunka. Se också till att få in en eventuell månadskostnad för lån i budgeten så att långivarna ser att det finns rörelserum för att sköta inbetalningarna.

Lyft fram andra erbjudanden om lån
En av de viktigaste punkterna du kan lyfta fram då du vill förhandla lånevillkor är erbjudanden från andra långivare. Har man med sig ett erbjudande om lån från en långivare sedan tidigare bör man använda det för att ge sig själv en fördel i förhandlingen. De flesta långivare vill försöka få just dig som kund. Genom att trycka på att företaget eventuellt redan har möjligheten att låna pengar hos en annan aktör kan få långivaren i fråga att erbjuda dig ännu bättre lånevillkor för att säkra ert företag som kund.

Det är just detta som gör att det idag alltid rekommenderas att man jämför olika långivare. Det är mycket mer troligt att du kan förhandla till dig bra villkor om du lyfter fram att ditt företag potentiellt går till en annan aktör och där lånar pengar istället.