man i förkläde på ett cafe

Regeringens stöd till företagare förlängs

Pandemin har slagit hårt mot flera branscher och enligt Realtids artikel ökade antalet konkurser i december med 14,5 procent jämfört med föregående år.  Restaurang- och byggbranschen har drabbats hårdast.  Under 2020 hade restaurangbranschen flest konkurser 11 av 12 månader. 

Redan 2020 gick regeringen ut med flera omställningsstöd för att hjälpa företag som drabbats hård av den rådande pandemin. Flera av de stöden har nu förlängts och vi kommer gå igenom några av dem. 

Omställningsstödet

Juni 2020 kom omställningsstödet som ger direkt ersättning för intäktsförluster. Stödet baseras på minskad omsättning på grund av pandemin för en viss period jämfört med samma tid 2019. Nu har regeringen valt att förlänga stödet och då gäller följande kriterier:

  • Augusti-oktober: Företaget ska ha haft ett omsättningstapp på minst 40%
  • November-december: Företaget ska ha ett omsättningstapp på minst 30%
  • Januari-februari: Företaget ska ha ett omsättningstapp på mer än 30%

Läs mer om hur omställningsstödet fungerar på Skatteverket hemsida. 

Förlängt permitteringsstöd

Under 2020 permitterades ca en halv miljon svenska anställda. Korttidspermittering kan användas när företag drabbas av ekonomiska problem. Genom att korttidspermittera kan anställda gå ner i arbetstid under en period och samtidigt behålla en stor del av sin ordinarie lön. Staten lämnar ett ekonomiskt stöd till arbetsgivaren som gör att företagets personalkostnader minskar. 

Regeringen har beslutat att förlänga permitteringsstödet fram till slutet av juni 2021. 

Från och med april införs en nedtrappning av subventionsgraden, det vill säga hur stor andel av kostnaden för arbetsminskningen som staten står för. 

December: Subventionsgraden är 75%
Jan-mars: Subventionsgraden är 75%
April-juni: Subventionsgraden är 50%

Läs mer om stödet samt när du kan börja söka det förlängda permitteringsstödet här. 

Hur kan Fakturino hjälpa ditt företag?

Vi tror på företag i tillväxt. Vi tror på ideér, att skapa möjligheter och att satsa. Fakturino är sveriges största jämförelsetjänst för företagsfinansiering och vi hjälper dig att komma närmare din företagsdröm. På Fakturino.se kan du enkelt jämföra banker och låneinsitut för att hitta finansiering som passar just dig.

Fakturino erbjuder fler tjänster, paketeringar och större finansieringsmöjligheter än de flesta av våra konkurrenter, och vi gör det på ett tryggt och personligt sätt. Vi ställer upp till 30 aktörer mot varandra inom tjänster som företagslån, factoring, företagsleasing och checkkredit.

Vi har redan hjälpt över 13 000 små och medelstora bolag med att jämföra finansiering och vi vill fortsätta stötta framtidens företag. För oss är det viktigt att leverera smarta lösningar som gör skillnad och att bygga långsiktiga relationer.

Läs mer om våra tjänster