Sälj faktura snabbt för att täcka spontana behov

I en affärsverksamhet kan det uppstå plötsliga utgifter. Sälj din faktura för att vara beredd på allt.

Cash flow är en central term som affärsledare och företagare ibland använder sig av. Det kan kännas som en klyscha för gemene man, men bakom den slitna fasaden döljer sig ett viktigt koncept: att få pengarna att rulla in och ut ur företaget utan förseningar. Det är bara genom ökade investeringar som ditt företag kan växa på lång sikt. För att nå dit är factoring en hjälpreda som hjälper dig att hålla ordning på finanserna.

Principen bakom factoring är enkel och intuitiv att förstå sig på. Som företagare skickar du säkerligen ut fakturor av alla slag till kunder på regelbunden basis. Frågor som rör fakturaunderlag, faktura på engelska eller svenska och liknande är vardagsmat för dig. Ibland får du betalt omgående och allt är frid och fröjd. Ofta ser dock verkligheten annorlunda ut. Kunder och gäldenärer väljer att dra ut på betalningsprocessen – och i värsta fall väljer de att bestrida fakturan, vilket kan leda till en dyr rättegångsprocess. Genom att sälja fakturan till ett finansbolag får du pengarna direkt och har råd med utgifter som kan uppstå.

Det finns flera omständigheter som kan leda till ett spontant behov av pengar i företag. Ett ständigt återkommande exempel är investeringar i företagets framtid. Som företagare vet du att det finns gott om tillfällen där en betydande investering kan innebära stor avkastning över tid. Oavsett om det handlar om en nyanställning, utveckling av ny produkt eller förvärvande av en lokal är tillgängligt kapital ett kugghjul som krävs för att allt ska kunna snurra. Med factoring vågar du skicka kreditfaktura eftersom du kan sälja den och få in pengar direkt istället för att behöva vänta till förfallodatum.

Vid andra tillfällen kan oförutsedda omkostnader leda till ett spontant behov av pengar i företaget. I varje verksamhet finns det saker som går snett med jämna mellanrum. Det kan handla om materiella tillgångar som förstörs eller en oväntad hyreshöjning. Det kan också handla om uteblivna intäkter – som en kund som tackar nej. Det kan bli en dyr affär för den som inte har möjlighet att snabbt ordna pengar utan att behöva belåna sig. När du säljer en faktura är det dina egna pengar som når dig omedelbart efter att fakturan är såld. Då kan du undvika dyra nödlösningar vid oförutsedda utgifter.

I ett längre perspektiv kan factoring också vara ett sätt att förebygga oväntade utgifter. När du kan uppgradera din verksamhet med nya investeringar skapar du bättre förutsättningar för att slippa oönskade överraskningar i framtiden.