två män som kollar på en ipad

Slipp vänta på att kunderna ska betala – använd factoring

Hur fungerar factoring? 

I ditt företag kan din kunds faktura vara en av företagets främsta intäkter. Vanligtvis behöver du som företagare vänta 30-60 dagar för att få betalt från din kund. Ibland kan kassan bli ansträngd av att vänta på pengar, därtill kan det även bli än mer ansträngd om en förväntad intäkt uteblir helt. Detta kan medföra att ditt företag behöver ligga ute med kostnader under en längre period och det kan snabbt påverka likviditet och kassaflöde. För att förhindra detta erbjuder många banker att köpa fakturorna. Det innebär att bankerna köper dina kunders fakturor mot en procentuell avgift på fakturans belopp. Du slipper därmed att vänta på pengarna och får istället pengarna på kontot direkt från banken. Ett samlingsord för fakturaköp och fakturabelåning är factoring.

Factoring – med eller utan regress? 

Ska du använda factoring med eller utan regress? Vi går igenom vad det är som faktiskt skiljer de åt.

Factoring utan regress 

Det finns alltid en risk att en kund inte betalar den faktura som ni ställt ut åt dem. För att inte ditt företag ska drabbas av detta kan ni välja factoring utan regress. Det innebär att banken eller finansinstitutet tar över kreditrisken för fakturan. Om er kund hamnar på obestånd och ej kan betala fakturan så har banken tagit över kreditrisken och har därför eget ansvar att driva in betalningen från fakturamottagaren. Det gör att du kan lägga tid på din kärnverksamhet istället för att lägga tid på administrativa uppgifter. Eftersom att banken tar över kreditrisken tenderar factoring utan regress att vara något dyrare. 

Factoring med regress

Att sälja faktura med regress innebär att finansiären har rätt att sälja tillbaka eller överlåta fakturan om betalningen från kunden uteblir. Att sälja faktura med regress medför därför en högre risk för dig som företagare. 

Vad kostar factoring?

Du betalar en avgift per faktura när du väljer att sälja fakturor till en bank eller finansbolag. Avgiften kan skilja sig mellan olika banker och finansbolag men ligger ofta mellan 1-2,9% per faktura. Jämför factoring via Fakturino för att säkerställa att du får den bästa lösningen för ditt företag. 

Fördelar med factoring 

  • Tillgång till likviditet när behovet uppstår
  • Flexibel tjänst som kan nyttjas vid behov 
  • Minskad kreditrisk
  • Minskat administrativt arbete 

Vill du börja sälja fakturor? Vi hjälper dig att jämföra factoring kostnadsfritt för att hitta det bästa upplägget för ditt företag. Fyll i formuläret eller ring oss på 08-400 14 560 så hjälper vi dig.

Jämför factoring Kontakta Fakturino