Företagslån

Vad är skillnaden mellan företagslån med eller utan säkerhet?

Ta nästa steg i företaget

Året börjar lida mot sitt slut och snart går vi in i 2020. Vad passar bättre än ta nästa steg i företaget och uppnå nya mål och visioner? Ni kanske vill investera i något nytt projekt, ta in fler medarbetare eller expandera till fler städer eller länder. För att göra detta så behövs det kapital. Många känner sig stressade över sina företagslån och en undersökning som Sifo gjort, visar att ca 23 procent anser sig ha dåliga kunskaper om lån. Vi vill därför gå igenom vad det är för skillnader mellan lån utan säkerhet och lån med säkerhet. 

Lån utan säkerhet

Fler aktörer erbjuder numer företagare att ta företagslån utan säkerhet. När det gäller enskilda firmor så finns det endast en ägare i bolaget och då är det bra att hålla koll på följande saker. 

Ägarens ekonomi
Om det finns tveksamheter i ägarens ekonomi så blir det svårare att få ett företagslån utan säkerhet. 

Företagets historia
Om företaget har varit aktivt i flera år och har en bra ekonomi så är de flesta långivare trygga i att ge ut ett företagslån utan säkerhet. 

Hur fungerar det för olika företagsformer?

Enskild firma
När det gäller Enskild firma så är det ägaren som söker lånet och har sin egna privata ekonomi som säkerhet. 

Aktiebolag
Aktiebolaget är i sig en säkerhet för långivaren, men ibland krävs det en personlig borgenär för att ta ett företagslån. 

Handelsbolag
Fungerar normalt på samma sätt som aktiebolag. 

Lån med säkerhet 

Ett lån med säkerhet är på ett högre belopp än ett lån utan säkerhet. Långivaren kommer därmed vilja ha någon säkerhet från företaget för att de ska få ta lånet. Säkerhet kan vara i form av en borgenär eller företagsinteckning.

Vi på Fakturino vill att ni ska få bättre koll på era lån och rekommenderar er därför att starta en jämförelse i vår plattform. Vi ställer bankerna mot varandra för att ni ska få den bästa räntan, samt att bankerna ska lämna det mest konkurrenskraftiga förslaget. Vårt Client Success team finns alltid tillgängliga för att hjälpa er genom hela processen. Vi hjälper även gärna till att jämföra factoring och företagsleasing.

bild på fakturinos redaktör Linnea

Linnea Carleborn
Uppdaterad 15 September

Linnea jobbar med att så många företag som möjligt ska få hjälp med sin finansiering. Hittills har Fakturino hjälpt över 11 000 företag att jämföra företagsfinansiering och är idag verksamma i Sverige, Norge och Estland men expanderar kontinuerligt till nya marknader.