Vad ska du tänka på gällande företagslån?

För att växa och expandera så behöver många företag ta ett företagslån. Det kan vara krångligt och tidskrävande att veta hur man ska bära sig åt. Vi har därför listat några tips på vad du ska tänka på inför ett eventuellt företagslån. 

1. Vad ska du ha lånet till? 

Det är viktigt att ha en plan på vad ni ska ha lånet till innan ni tar ett företagslån. Det är därför bra att fråga er själva följande frågor innan ni bestämmer er:

Hur mycket pengar ska ni låna? 
Vad ska lånet användas till? 
Hur ska lånet återbetalas? 
Hur snabbt behöver du pengarna?
Kommer företagslånet bli lönsamt? 

2. Välj rätt bank eller finansbolag

Det kan framstå som en självklarhet att välja den bästa banken eller finansbolaget, men ändå är det många som väljer första bästa. Då det finns en hel uppsjö med banker och finansbolag så är det både en tidskrävande och förvirrande process att jämföra på egen hand. Vi rekommenderar därför att ta hjälp av oss för att få de bästa villkoren för ert företagslån. (Starta er jämförelse här)

3. Den totala kostnaden

Det är självklart viktigt att hålla koll på vad månadsavgiften blir för ditt lån, men många glömmer bort att kontrollera vad den totala kostnaden blir för lånet. Det kan ibland tillkomma andra avgifter såsom startavgifter etc vilket också är bra att hålla koll på när man ska välja det mest förmånliga lånet. 

4. Ränta och återbetalning

Beroende på vilken risk banken upplever att de tar samt vilka säkerheter som finns så är räntan eller avgiften olika. Det viktigaste för bankerna är att det finns en betalningsförmåga och att man inte lånar mer än vad man har förmåga att omsätta. Det är svårt att ge ut ett lån som endast baseras på presumtiva siffror eller prognoser. Se därför alltid till att alltid ha fundamentalt stöd, särskilt om ni driver en nystartad firma eller arbetar inom ett nytt affärsområde.

Avbetalningsplanen kan variera beroende på hur stort lånet är. Vissa banker har förutbestämda återbetalningstider och i vissa fall så får du bestämma längden på avbetalningsplanen själv. 

Slipp göra jobbet själv och låt vårt Client Success Team hjälpa er! 

author

Linnea Carleborn
Uppdaterad 15 September

Linnea jobbar med att så många företag som möjligt ska få hjälp med sin finansiering. Hittills har Fakturino hjälpt över 11 000 företag att jämföra företagsfinansiering och är idag verksamma i Sverige, Norge och Estland men expanderar kontinuerligt till nya marknader.