person skriver på dokument

Vänta inte på pengarna i onödan – få betalt direkt!

Sälja fakturor

De flesta företagare har någon gång varit med om att kunder inte betalar sina fakturor i tid. Du som företagare vill naturligtvis få betalt så snabbt som möjligt då varje dag som en kund uteblir med en betalning, skapar problem för företaget. Det kan leda till att man missar en affärsmöjlighet istället för ett utnyttjat tillfälle för ditt företag att gå framåt. Genom att sälja fakturor, kan du se till att du inte hamnar på efterkälken utan alltid har pengar i företaget för löpande utgifter. 

Hur går det till?

Då de olika aktörerna på marknaden har olika priser och avgifter, så är det viktigt att jämföra olika alternativ för att säkerställa att ni får det bästa upplägget för ert företag. Det första steget som görs är att starta en jämförelse på vår hemsida. Vi samarbetar med upp till 30 banker och finansbolag som kommer med anbud inom 24 timmar, oftast snabbare än så. Jämförelsen är kostnadsfri, har ingen bindningstid och ni kan enkelt signera med BankID. 

Kostnaden för att sälja fakturor skiljer sig åt beroende på vilken bank du väljer. Det vanligaste är att du betalar en viss procent på fakturan som banken/finansbolaget behåller. Det är viktigt att kolla igenom de villkor som respektive bank/finansbolag har så att du väljer det alternativ som passar ditt företag bäst. 

Fakturaköp med eller utan regress?

Med regress

När man säljer fakturor med regress så betyder det att du får tillbaka fakturan från köparen om betalningen uteblir. Du som företagare tar en högre risk men kan behålla en större del av betalningen själv. Det kan vara ett billigare alternativ om du vet att du har betalningstrogna kunder. 

Utan regress

När du säljer fakturor utan regress så betyder det att du överlämnar allt ansvar åt fakturaköparen för att driva in pengarna. Oavsett om kunden väljer att betala fakturan i slutändan eller inte, så får du naturligtvis dina pengar direkt.  Att sälja fakturor utan regress är bra för dig som vill lägga din tid på kärnverksamheten istället för att ödsla tid på att jaga in betalningar. Då banken/finansbolaget tar risken om kunden inte betalar, så tenderar fakturaköp utan regress att vara något dyrare.

bild på fakturinos redaktör Linnea

Linnea Carleborn
Uppdaterad 15 September

Linnea jobbar med att så många företag som möjligt ska få hjälp med sin finansiering. Hittills har Fakturino hjälpt över 11 000 företag att jämföra företagsfinansiering och är idag verksamma i Sverige, Norge och Estland men expanderar kontinuerligt till nya marknader.