VD tipsar om åtgärder du som företagare kan ta med anledning av coronakrisen

Vilka åtgärder kan du som företagare ta under coronakrisen?

Det finns ett antal åtgärder du som företagare kan ta med anledning av coronakrisen, utöver det tuffa arbetet med att ta hand om företagets anställda, kunder och leverantörer.

Sänkta arbetsgivaravgifter. Hos skatteverket fyller du i ruta 062, “Reducerad avgift för först anställd”. Effekten blir att du sparar ca 5300 kr per anställd eftersom maxtaket för avdraget är ställt vid 25 000 kr i månadslön. Begäran om nedsättning av arbetsgivaravgifter kan genomföras på upp till 30 anställda. Läs mer här. Där kan du även läsa om statens möjliggörande av permitteringsåtgärder.

Riksbanken har ställt ut 500 miljarder till små och medelstora företag som jag skriver mer om här. Bankerna, vi och våra partners har stort tryck på oss för att hjälpa så många företagare som möjligt med rätt finansiering och jämförelser av dem.

Här kommer några tips: Se över dina kostnader. Gör en likviditetsbudget. Hur skulle ditt företag påverkas om ni fick betalt snabbare? Vilka kostnader går snabbast att ta bort? Prata med dina leverantörer. Jag pratade med Tidningen Resultat tidigare om tips till företagare och ekonomipersonal. Intervjun går att läsa här.

Scenarioanalys. Det är alltid bra att planera utifrån olika scenarios. Vad händer om våra intäkter minskar med 30%? Vad händer om de minskar med 90%? Och hur skiljer sig då åtgärderna?

Via Fakturino kan du se och jämföra vilka aktörer som erbjuder företagslån under coronakrisen. Hör av dig till våra experter eller jämför själv på fakturino.se