Det går bra nu?

Sveriges ekonomi blomstrar! Iallafall om vi ska se till veckans senaste mätningar som visar på att behovet av att anställa ligger på historiskt höga nivåer. Kanske är du en av alla 47% tillfrågade inom byggsektorn som planerar för tillväxt? Oavsett bransch delar vi våra tips så att ditt företag säkert kan anställa när tiden är inne.

Från veckans mätningar kan vi kan konstatera att spirande optimism råder bland både små och stora företag. Men att anställa personal innebär även ökade utgifter och större krav på ditt företags likviditet för att du ska kunna betala ut fler anställdas löner i tid, genomföra viktiga inköp och investera i den egna verksamheten. Så hur säkerställer du din likviditet när det väl är dags att anställa? 

Våga ställa krav
Hur längesedan var det du såg över dina villkor i din bank? Kanske har din ekonomiska situation förändrats sedan du sist tog ditt företagslån eller upphandlade ditt factoringavtal? Vi tycker inte att du ska betala för höga avgifter utan skälig anledning. Se över dina villkor så att du har den finansieringsform som är rätt för dig. 

Vårda din relation
På tal om banken, fick du sist ett nej sist du försökte omförhandla ditt företagslån? Kom ihåg att banken tar med både dig och ditt företag i beräkningen i fråga om säkerhet, vilket lägger grunden för dina villkor. Var proaktiv i din bankrelation och underhåll den under året så att du har en personlig kontakt med din banktjänsteman. Då blir det både roligare och lättare att argumentera för bättre villkor nästa gång det är dags.

Jämför marknaden
Har du haft samma bank under en längre tid? Tryggt tänker du, men hyr dyrt frågar vi. Uppdatera dig på vad resten av marknaden har att erbjuda så att du säkerställer att du frigör kapital till att investera i din verksamhet. Vi samlar Sveriges banker och finansinstitut under samma tak för att du enkelt ska kunna jämföra bankernas villkor till dig mot varandra och på så sätt säkerställa att du har marknadens bästa företagslån

Inventera i dina kunder
Är alla dina kunder lönsamma? Står ditt företag och faller med en kund? Är dina kunder nöjda? Få bättre koll på din likviditetsbudget genom att säkra upp dina framtida intäkter. I förra veckans spaning delade vi med oss hur du gör din nästa förstagångskund till din stamkund. Kom ihåg att det alltid kostar mer att anskaffa nya kunder än att vårda befintliga. Säkerställ er likviditet genom att öka merförsäljningen till dina befintliga kunder. Inventera bland dina kunder och förbättra din kundportfölj så att ditt företag inte står och faller med ett fåtal stora kunder. 

Cash flow idag – men hur ser det ut imorgon? 
Likt konsumenter tenderar att få det extra köppåslaget dagen efter löning kanske det kan klia extra i fingrarna när antalet inräknade intäkter överstiger förväntningarna. Beroende på bransch kan framtida intäkter vara mer eller mindre oförutsägbara. Fler anställda i ditt företag kanske även ställer krav på större investeringar i form av maskiner, utrustning eller lokal? För att inte låsa upp kapital som du kan investera i den egna verksamheten finns andra lösningar som leasing där du istället hyr en inventarie mot en fast månadsavgift. Idag finns nästintill lika många leasingpartners som det finns produkter att hyra på marknaden. Beroende på dina behov finns det minst en rätt partner för dig, så att du inte behöver avstå från att anställa nästa gång ditt företag behöver!