Nyföretagare? 5 vanliga fallgropar att undvika!

Utifrån vårt eget ursprung i en Start-Up vet vi med oss att både tid och kapital kan vara avgörande för ditt företags framtid. I veckan tittar vi närmare på fem vanliga fällor du som nyföretagare bör undvika för att förbättra ditt bolags förutsättningar för tillväxt.

1. One man show 

Är du företagaren som gör allt ifrån att köpa kontorsmaterial till att sätta försäljningsmål?
Att vara entreprenör innebär många olika hattar. Men så snart ditt företag 
börjar växa finns det en stor risk att din leverans blir personberoende och din nästa affär står och faller med dig om du inte planerar för att delegera i tid. Genom att fördela ansvarsområdena får du både dig själv, andra och din affär att växa snabbare. Sätt upp ett mål när gränsen går för att din egen tid ska kunna omvandlas till intäkter. Se till att släppa kontroll på de områden andra kan bättre än dig så att du kan fokusera på det du kan bäst.

2. Dumsnål 

Sköter du fortfarande administrativa uppgifter som slukar tid du hade kunnat lägga på att utveckla din verksamhet? För att motivera kostnaderna för att ta hjälp utifrån kan du börja med att göra en uppskattning över vad din egen arbetstid är värd.

Låt säga att din intäkt föregående månad var 80.000 kr, baserat på att du arbetade fyra 40-timmarsveckor. 80.000 / 160 = 500kr i timmen. Börjar du räkna på vad din tid är värd baserat på den här enkla formeln kommer du snabbt inse när det inte längre lönar sig att sköta allt på egen hand. 

3. Bank till dina kunder 

I nystartade bolag är kundrelationerna A och O. Med risk för att låta tjatig och påverka relationen negativt drar sig många företagare för att påminna om försenade inbetalningar. Men att inte få betalt för utfört arbete är sämre än att arbetet inte skulle vara genomfört överhuvudtaget. Ett sätt att undvika tidskrävande samtal och mail för att driva in kommande inbetalningar är att hitta en finansiell partner som vill köpa dina kundfakturor och kan göra jobbet åt dig. Mot en procentuell avgift på fakturans belopp kan du sälja fakturorna. På så sätt frigör du både mer tid åt den egna verksamheten och säkerställer företagets likviditet innan förfallodagen passerat.

4. Rea ut sig 

Bland småföretagare är det frestande att uppnå större försäljningsvolymer genom lägre pris, snarare än att sälja mindre volymer till rätt pris. Men vad tjänar du mest på? En procents högre pris eller en procent mer i försäljningsvolym? Väljer du att sänka priset i ett väldigt tidigt stadie är det ofta svårt att höja priset. De valde ju faktiskt dig för att du var billigast. Kom ihåg att hålla dig till din usprungliga affärsidé och hitta andra sätt till att attrahera nya kunder.

5. Låsa in kapital

Idag finns det lika många inventarier att hyra som det finns partners på marknaden. I ett nystartat bolag är tillgången på kapital avgörande. Att direkt köpa en maskin kan påverka dina tillväxtmöjligheter. Lås inte inne ditt kapital i onödan så att du inte behöver tacka nej till en möjlighet nästa gång den dyker upp. 

Känner du att ditt företag vill se över era möjligheter för att snabbare nå era tillväxtmål? Vi på Fakturino vill att ditt företag ska ha rätt finansiella förutsättningar för att växa oavsett om du behöver leasing, företagslån eller sälja fakturor. Därför har vi samlat Sveriges ledande banker under samma tak för att du ska få en skräddarsydd finansiering till rätt pris utifrån ditt företags storlek, bransch och behov.

Ta mig till startsidan