Person skriver på laptop

Viktigt att tänka på – företagslån till enskild firma

Ett företagslån kan skapa stort värde oavsett om en enskilda firma är helt nystartad eller har funnits i flera år. Det är billigt att låna pengar i Sverige idag och många företagare lånar faktiskt för lite, snarare än för mycket.

Utbudet av företagslån till enskild firma är mycket stort och det finns många aktörer i branschen. Det är lite av låntagarens marknad. Det ska du utnyttja genom att vara noga med att jämföra lån innan du bestämmer dig. Räntan för ett företagslån till enskild firma kan beskrivas på olika sätt. Jämför inte äpplen och päron utan titta alltid på lånets totala kostnad. Annat som kan vara avgörande för om ett företagslån är bra är om lånevillkoren är flexibla. Du ska kunna lösa ett lån i förtid utan att det kostar för mycket. För många är det också värdefullt kunna förlänga återbetalningstiden.

För att kunna bli beviljad ett företagslån till enskild firma behöver du ha ordning på din privatekonomi. En betalningsanmärkning kan göra så att det blir väldigt svårt att hitta en villig långivare. Även om det inte är helt omöjligt. Du betalar också mer i ränta om din privatekonomi är dålig. Din kreditvärdighet bedöms utifrån vad som syns i din deklaration. Har du inte tagit ut lön blir det svårare att få ett företagslån eftersom du inte har en redovisad inkomst.

Hur ansöker jag om lån till enskild firma?

Om du använder Fakturinos tjänst ansöker du om ett företagslån till enskild firma direkt på vår sida. Du anger belopp, önskad återbetalningstid, ditt personnummer och kontaktuppgifter. Svårare än så är det faktiskt inte. Att signera ansökan med BankID är enkelt och går snabbast. Hos oss kan du även jämföra lån utan BankID om du föredrar det. Ett stort antal långivare är anslutna till vår tjänst. Det första steget är att du får erbjudanden på företagslån till enskild firma från de långivare som har lån som passar utifrån dina kriterier och din kreditvärdighet. Efter det jämför du lånen och väljer det du anser passar dig bäst. Jämförelsen är alltid kostnadsfri och aldrig bindande.

De erbjudanden du får bygger på att långivarna gör en kreditupplysning med hjälp av ett kreditupplysningsföretag. Processen är helt automatiserad och uppgifterna hämtas ur offentliga register. Det tas endast 1 UC trots att vi jämför bland flera långivare. Det är därför du kan räkna med att fått erbjudanden från alla våra långivare redan inom 24 timmar. När du bestämt dig för vilket lån du vill ha görs utbetalningen direkt.

Att ansöka om ett företagslån till enskild firma går alltså till så här:

  1. Ange hur mycket du vill låna och vilken återbetalningstid du vill ha
  2. Signera ansökan
  3. Invänta erbjudanden som ges efter det att en kreditkontroll gjorts
  4. Jämför erbjudanden och välj det som är bäst för ditt företag

Om din låneansökan gäller ett större belopp kan du komma att bli kontaktad. En långivare kan då vilja ha mer information än den du uppger i vårt formulär.

Tänk på detta innan du lånar till din enskilda firma 

Först och främst har du själv ett ansvar för att se till så att ett företagslån till enskild firma är lagom stort. Ofta får du bättre ränta om du tar ett större lån än flera små. Samtidigt är det meningslöst att låna pengar som du inte har användning för, eftersom du betalar ränta på hela beloppet. Har du ofta behov av företagslån till enskild firma kan en checkkredit vara ett bra alternativ.

Behöver du ansöka om ett belopp som är stort i förhållande till företagets omsättning? Då kan du behöva förbereda dig lite. Se till att ha en vass affärsplan och bra svar på eventuella frågor om företagets budget och likviditet. Vi på Fakturino förmedlar lån på upp till 60 miljoner kronor. När vi talar om finansiering i den storleksordningen spelar de säkerheter du kan uppvisa stor roll för lånevillkoren.

Tänker du ansöka om ett mindre företagslån till enskild firma utan säkerhet? Då är det inte lika mycket du kan göra. Det är heller inte så mycket att tänka på. Det går idag väldigt fort att ansöka om ett mindre företagslån till enskild firma. I teorin kan du påverka din kreditvärdighet och på så sätt få låna mer. Men om du till exempel ökar din inkomst så syns ju inte det förrän i nästa deklaration. Ett tips är att du tar en kreditupplysning på din egen firma. Då får du information om hur ditt företags ekonomi ser ut i långivarnas ögon.

Starta jämförelse
bild på fakturinos redaktör Linnea

Linnea Carleborn
Uppdaterad 15 September

Linnea jobbar med att så många företag som möjligt ska få hjälp med sin finansiering. Hittills har Fakturino hjälpt över 11 000 företag att jämföra företagsfinansiering och är idag verksamma i Sverige, Norge och Estland men expanderar kontinuerligt till nya marknader.