Varför ska man använda sig av factoring?
Många gånger har fakturor till företag en betalningstid på 30-90 dagar och det kan ibland ställa till det för företag. Man kanske har en affär som väntar som man behöver kapital till, eller så behöver företaget köpa in material. Istället för att vänta på att kunderna ska betala sina fakturor så kan man istället använda sig av factoring. Det innebär att företaget säljer sina fakturor till banken eller ett finansbolag som tar över ansvaret för att få in pengarna från kunden. Som ett resultat kan företaget istället fokusera på sin kärnverksamhet och slippa lägga sin dyrbara tid på hantering av fakturorna.
Ska jag välja factoring med eller utan regress?
Factoring med regress innebär att fakturan som inte blivit betald, köps tillbaka av företaget efter ett visst antal dagar efter förfallodatumet. När företaget säljer fakturan till factoringbolaget så betalar factoringbolaget avtalat belopp till faktursäljaren. Gäldenären betalar sedan hela fakturabeloppet till factoringbolaget och sedan är processen avslutad. Om gäldenären inte betalar vid förfallodagen och factoringbolaget har skickat ut påminnelser, måste fakturasäljaren omgående betala tillbaka fakturabeloppet till factoringbolaget.
Factoring utan regress innebär att banken/finansbolaget tar över kreditrisken som kunden inte kan betala. Det erbjuds till företag som har god betalningsförmåga och därmed anses vara riskfria. När företaget har sålt fakturan till factoringbolaget så tar factoringbolaget över både rättigheter och skyldigheter som är förknippade med fakturan.
Sälja faktura för företag
Sälja fakturor är ett bra sätt för företag att frigöra likviditet snabbt och öka kassaflödet. Det spelar ingen roll om du har ett aktiebolag eller en enskild firma då det är möjligt för alla typer av företagsformer att sälja faktura.
Det kan finnas många orsaker om varför du som företagare vill frigöra likviditet snabbt. Företaget kanske behöver köpa in nytt material eller lägga mer pengar på marknadsföring. Istället för att vänta upp till 90 dagar på att få betalt, kan du snabbt och enkelt sälja din faktura till banken. Det hjälper dig att undvika glapp mellan pengar ut och pengar in i företaget och på så sätt kan du jämna ut kassaflödet.
Fördelar och nackdelar med att sälja fakturor
Det finns både fördelar och nackdelar med att sälja fakturor. Den största fördelen med att sälja fakturor är att du ökar likviditeten och att du slipper vänta på att få betalt från dina kunder. Väljer du att sälja fakturan utan regress tar banken över kreditrisken och du får betalt oavsett om kunden väljer att betala fakturan eller inte. Det gör att du slipper lägga tid på att agera bank åt kunderna och istället kan fokusera på din kärnverksamhet.
Sälja enstaka fakturor
Oavsett om du vill sälja endast en faktura eller flera så hjälper vi dig med det upplägg som passar dig bäst. Eftersom kostnader och räntor kan skilja sig kraftigt mellan olika banker och finansbolag är det viktigt att du jämför. Vi hjälper dig kostnadsfritt att jämföra bland upp till 30 banker för att få ner ränta och kostnader.
Vad kostar det att sälja fakturor genom factoring?
När ditt företag säljer fakturor till en bank betalar du en avgift per faktura. Avgiften kan skilja sig mellan olika banker och finansbolag men ligger mellan 1%-2,9% per faktura. Vi hjälper dig att jämföra bland banker och finansbolag för att du ska få ut så mycket pengar som möjligt för din faktura. Jämförelsen är helt kostnadsfri, du binder inte upp dig på något och du kan snabbt och enkelt signera med Bank-ID.
Vad händer om kunden inte betalar?
Om du säljer faktura utan regress tar banken över hela kreditrisken vilket betyder att du inte behöver oroa dig för om kunden betalar eller inte. När du säljer faktura med regress är ditt företag skyldigt att betala tillbaka beloppet om kunden inte skulle betala fakturan.
Vad finns det för krav för att sälja faktura?
Banker och finansbolag kan ha olika krav för att dem ska köpa fakturor. De vanligaste kraven är:
-
Fakturan är inte förfallen
-
Fakturorna är inte betalda
-
Kreditvärdig fakturamottagare
Om fakturan skulle vara förfallen så har vi ett samarbete med Inkassogram som hjälper dig att gå vidare med ett inkassokrav. Vill du ha hjälp med ett inkassokrav når du oss på 08-400 20 444.
Vad ska du tänka på innan du tecknar ett avtal om factoring?
Det är viktigt att du jämför de olika factoringbolagen då villkoren kan variera. Några saker som är bra att kolla upp är hur snabbt du får pengarna och vad du får för räntesats. Om din verksamhet är behov av snabb likviditet är det viktigt att du ser över om factoringbolaget erbjuder snabb utbetalning. Räntan brukar variera mellan 2-5 % beroende på bolag och tjänst. Slutligen vill du såklart att factoringbolaget sköter dina kundrelationer på ett professionellt sätt.
Hur jämför jag factoring?
Steg 1
Första steget är att skicka in en ansökan. I ansökan anger du bland annat hur mycket du tror att ditt företag kommer finansiera faktura för kommande år, hur stor del av verksamheten som innefattar fakturor och om ni har företagskunder eller privatkunder. Jämförelsen är kostnadsfri och ni binder inte upp er på något. Det tar bara några minuter att fylla i ansökan och så fort ni är klara så får bankerna en notis och budgivningen börjar.
Steg 2
I det andra steget kan du se vilka bud du har fått. Därefter kan du själv välja att gå vidare med ett bud direkt eller prata med våra experter via chatt eller telefon om du har några funderingar.
Steg 3
Erhåll finansieringen och påbörja er nya resa. Med en stark kassa kan ni äntligen låta företaget leva upp till sin fulla potential.
Vi jämför även företagslån, checkkredit och företagsleasing.
Vanliga frågor och svar