Factoring – Jämför Kostnadsfritt

Du får svar direkt och kan signera digitalt eller ta hjälp av vår Client Success. De hjälper er att skräddarsy den bästa factoring-lösningen för era behov. Det är kostnadsfritt och man binder sig inte till något! ..

Låna upp till 60 miljoner kronor

Ansökan är kostnadsfri och du binder dig inte till något

Hur mycket vill du låna?
Återbetalningstid
Email
Telefonnummer
Anledning till lån
Företagsnamn eller orgnr

Sälj dina fakturor - få betalt direkt

Ansökan är kostnadsfri och du binder dig inte till något

Vad omsätter ditt företag?
Hur stor andel av din omsättning kommer du vilja finansiera?
Email
Telefonnummer
Vad har du för typ av kunder?
Företagsnamn eller orgnr

Bind inte upp kapital i onödan

Ansökan är kostnadsfri och du binder dig inte till något

Vad kostar objektet exklusive moms?
Över hur lång tid vill du leasa?
Email
Telefonnummer
Vad ska ditt företag leasa?
Företagsnamn eller orgnr

Snabb tillgång till likviditet när du behöver

Ansökan är kostnadsfri och du binder dig inte till något

Vad omsätter ditt företag?
Email
Telefonnummer
Företagsnamn eller orgnr
Jag godkänner Fakturinos användarvillkor och integritetspolicy

Varför ber vi om BankID?

Din ansökan är inte bindande

Vad är skillnaden på fakturaköp och fakturabelåning?

Factoring är samlingsordet för tjänsterna fakturaköp och fakturabelåning. Fakturaköp används ofta om man vill riskavtäcka eller frigöra mycket kapital snabbt. För företagare som söker en mer långsiktig finansiering är fakturabelåning ett bättre alternativ. Då lägger man över hela reskontran till banken och får samtliga fakturor hanterade och finansierade. I och med att du lägger över hela reskontran blir också finansieringsvillkoren mer förmånliga, men eventuell kreditrisk kvarstår.

Vad kostar factoring?

Factoring, fakturaköp och fakturabelåning har egna prissättningsmodeller. De skiljer sig beroende på hur företagare använder de olika produkterna. Generellt kan man säga att fakturaköp är för dyrt. Det ligger ofta över 3% för att sälja en faktura med en kredittid på 30 dagar.

Vår jämförelsetjänst, som alltid är gratis, låter företag jämföra och se vilka alternativ de har när de ska skaffa bättre likviditet genom factoring, fakturaköp och fakturabelåning.

Fakturino lyckas alltid hitta en bättre produkt för våra användare, oavsett om företagen som använder vår tjänst redan har en lösning eller inte.

Varför ska man använda sig av factoring?

Många gånger har fakturor till företag en betalningstid på 30-90 dagar och det kan ibland ställa till det för företag.  Man kanske har en affär som väntar som man behöver kapital till, eller så behöver företaget köpa in material. Istället för att vänta på att kunderna ska betala sina fakturor så kan man istället använda sig av factoring. Det innebär att företaget säljer sina fakturor till banken eller ett finansbolag som tar över ansvaret för att få in pengarna från kunden. Som ett resultat kan företaget istället fokusera på sin kärnverksamhet och slippa lägga sin dyrbara tid på hantering av fakturorna.


Ska jag välja factoring med eller utan regress?

Factoring med regress innebär att fakturan som inte blivit betald, köps tillbaka av företaget efter ett visst antal dagar efter förfallodatumet. När företaget säljer fakturan till factoringbolaget så betalar factoringbolaget avtalat belopp till faktursäljaren. Gäldenären betalar sedan hela fakturabeloppet till factoringbolaget och sedan är processen avslutad. Om gäldenären inte betalar vid förfallodagen och factoringbolaget har skickat ut påminnelser, måste fakturasäljaren omgående betala tillbaka fakturabeloppet till factoringbolaget. 

Factoring utan regress innebär att banken/finansbolaget tar över kreditrisken som kunden inte kan betala. Det erbjuds till företag som har god betalningsförmåga och därmed anses vara riskfria. När företaget har sålt fakturan till factoringbolaget så tar factoringbolaget över både rättigheter och skyldigheter som är förknippade med fakturan.  


Sälja faktura för företag

Sälja fakturor är ett bra sätt för företag att frigöra likviditet snabbt och öka kassaflödet. Det spelar ingen roll om du har ett aktiebolag eller en enskild firma då det är möjligt för alla typer av företagsformer att sälja faktura.

Det kan finnas många orsaker om varför du som företagare vill frigöra likviditet snabbt. Företaget kanske behöver köpa in nytt material eller lägga mer pengar på marknadsföring. Istället för att vänta upp till 90 dagar på att få betalt, kan du snabbt och enkelt sälja din faktura till banken. Det hjälper dig att undvika glapp mellan pengar ut och pengar in i företaget och på så sätt kan du jämna ut kassaflödet.


Fördelar och nackdelar med att sälja fakturor

Det finns både fördelar och nackdelar med att sälja fakturor. Den största fördelen med att sälja fakturor är att du ökar likviditeten och att du slipper vänta på att få betalt från dina kunder. Väljer du att sälja fakturan utan regress tar banken över kreditrisken och du får betalt oavsett om kunden väljer att betala fakturan eller inte. Det gör att du slipper lägga tid på att agera bank åt kunderna och istället kan fokusera på din kärnverksamhet.


Sälja enstaka fakturor

Oavsett om du vill sälja endast en faktura eller flera så hjälper vi dig med det upplägg som passar dig bäst. Eftersom kostnader och räntor kan skilja sig kraftigt mellan olika banker och finansbolag är det viktigt att du jämför. Vi hjälper dig kostnadsfritt att jämföra bland upp till 30 banker för att få ner ränta och kostnader.


Vad kostar det att sälja fakturor genom factoring?

När ditt företag säljer fakturor till en bank betalar du en avgift per faktura. Avgiften kan skilja sig mellan olika banker och finansbolag men ligger mellan 1%-2,9% per faktura. Vi hjälper dig att jämföra bland banker och finansbolag för att du ska få ut så mycket pengar som möjligt för din faktura. Jämförelsen är helt kostnadsfri, du binder inte upp dig på något och du kan snabbt och enkelt signera med Bank-ID.


Vad händer om kunden inte betalar?

Om du säljer faktura utan regress tar banken över hela kreditrisken vilket betyder att du inte behöver oroa dig för om kunden betalar eller inte. När du säljer faktura med regress är ditt företag skyldigt att betala tillbaka beloppet om kunden inte skulle betala fakturan.


Vad finns det för krav för att sälja faktura?

Banker och finansbolag kan ha olika krav för att dem ska köpa fakturor. De vanligaste kraven är:

  • Fakturan är inte förfallen

  • Fakturorna är inte betalda

  • Kreditvärdig fakturamottagare

Om fakturan skulle vara förfallen så har vi ett samarbete med Inkassogram som hjälper dig att gå vidare med ett inkassokrav. Vill du ha hjälp med ett inkassokrav når du oss på 08-400 20 444.


Vad ska du tänka på innan du tecknar ett avtal om factoring?

Det är viktigt att du jämför de olika factoringbolagen då villkoren kan variera. Några saker som är bra att kolla upp är hur snabbt du får pengarna och vad du får för räntesats. Om din verksamhet är behov av snabb likviditet är det viktigt att du ser över om factoringbolaget erbjuder snabb utbetalning. Räntan brukar variera mellan 2-5 % beroende på bolag och tjänst. Slutligen vill du såklart att factoringbolaget sköter dina kundrelationer på ett professionellt sätt.

 

Hur jämför jag factoring?

 

Steg 1
Första steget är att skicka in en ansökan. I ansökan anger du bland annat hur mycket du tror att ditt företag kommer finansiera faktura för kommande år, hur stor del av verksamheten som innefattar fakturor och om ni har företagskunder eller privatkunder. Jämförelsen är kostnadsfri och ni binder inte upp er på något. Det tar bara några minuter att fylla i ansökan och så fort ni är klara så får bankerna en notis och budgivningen börjar.

 

Steg 2
I det andra steget kan du se vilka bud du har fått. Därefter kan du själv välja att gå vidare med ett bud direkt eller prata med våra experter via chatt eller telefon om du har några funderingar. 

 

Steg 3
Erhåll finansieringen och påbörja er nya resa. Med en stark kassa kan ni äntligen låta företaget leva upp till sin fulla potential.

Vi jämför även företagslån, checkkredit och företagsleasing.

 

Vanliga frågor och svar

Hur fungerar factoring?

Factoring innebär att du säljer dina fakturor till en bank eller till ett finansbolag och får betalt direkt. Därmed slipper du vänta på att få betalt av dina kunder, vilket kan vara fördelaktigt i branscher med långa kredittider. 

Detta leder i sin tur till att ditt kassaflöde är i fas med de beställningar du får och att ditt företag kan växa i takt med efterfrågan. 

Kostar det något att jämföra Factoring?

När du startar en jämförelse hos Fakturino är det alltid kostnadsfritt och aldrig bindande.

Kan jag sälja enstaka fakturor?

Ja, du väljer alltid själv hur många fakturor och vilka fakturor du vill sälja.

Varför ska jag jämföra factoring?

Det är vanligt att det skiljer det sig mycket i både pris och avgifter hos de olika bankerna och finansbolagen. Därför kan det vara svårt att veta vilket alternativ som är bäst för just ditt företag. 

 Jämför istället med hjälp av Fakturino och få alla alternativ presenterade för dig. Därefter har du möjlighet att välja den aktör som passar dig och ditt företag bäst. Att jämföra är alltid helt kostnadsfritt och aldrig bindande. 

 

Vad är factoring?

Factoring betyder enkelt förklarat att sälja fakturor. Factoring är en tjänst som oftast erbjuds av finansbolag och banker och innebär att du belånar eller säljer dina fakturor.

Vad är skillnaden på fakturaköp med eller utan regress?

Att sälja sin faktura med regress betyder att du som företagare behöver betala tillbaka fakturabeloppet till banken om din kund inte skulle ha betalat vid förfallodatum.

Om du däremot säljer din faktura utan regress tar banken eller finansbolaget över ansvaret för fakturan, och blir därmed ansvariga för att få betalt av din kund.

bild på fakturinos redaktör Linnea

Linnea Carleborn:uppdaterad 13 Januari 2021

Linnea jobbar med att så många företag som möjligt ska få hjälp med sin finansiering. Hittills har Fakturino hjälpt över 11 000 företag att jämföra företagsfinansiering och är idag verksamma i Sverige, Norge och Estland, men expanderar kontinuerligt till nya marknader.