Inkasso

Ett inkassoföretag arbetar med att driva in företagares obetalda fordringar. Varför man som företag kanske inte gör detta på egen hand är dels för att man vill behålla goda kundrelationer och dels för att man ska kunna koncentrera sig på andra uppgifter.  Behöver du hjälp med att skicka till inkasso eller betalningspåminnelse?

I samarbete med Inkassogram kan du nu skicka betalningspåminnelser och Inkassokrav direkt på vår plattform.

Läs mer om det här och kom igång redan idag!

Hur fungerar inkasso?

Ett inkassobolag tillkallas när en kund inte har betalat en fordring och i vissa fall inte heller har betalat en påminnelsefordring som en del företag väljer att skicka ut. Detta är dock inget de tvunget behöver göra. Ungefär 15-30 dagar efter sista betalningsdatum skickas ett inkassobrev ut och detta inkassobrev måste vara utfört enligt vissa föreskrifter. Föreskrifterna medför att alla inkassobrev oavsett inkassobolag ser nära på likadana ut. 

Om man får ett inkassokrav så registreras det inte i något register, men det tillkommer en extra kostnad för kunden. Betalar man inte inkassokravet i tid går räkningen vidare till kronofogdemyndigheten. Där kan man sedan råka ut för en anmärkning om man inte betalar inom ett visst antal dagar.

Får ett företag skicka ut inkassokrav utan att jag har fått någon betalningspåminnelse?

Ja, företagen får välja själva om de vill skicka ut en betalningspåminnelse till dig eller om de istället väljer att  överlämna indrivningen av betalningen till ett inkassoföretag. Det är dock vanligt att många företag skickar en betalningspåminnelse först, men det är ingenting de behöver göra enligt lag.

Vad kan jag göra om jag fått ett inkassokrav?

Börja med att alltid kontrollera att fakturan och att kravet från inkassoföretaget stämmer. Om det skulle vara så att inkassokravet är felaktigt behöver du bestrida ditt inkassoföretag innan betalningsdatumet förfallit. 

Är det så att inkassokravet stämmer så är det såklart av yttersta vikt att betala skulden innan den förfaller. 

Skulle du inte betala in skulden innan den förfallit riskerar du istället att behöva betala ytterligare kostnader samt att kravet kan skickas vidare till Kronofogden. Är du sen med din betalning så är det bra att du kontaktar företaget du ska betala till och talar om att betalningen är gjord för att du ska undvika ännu fler kostnader samt undvika att det skickas vidare till kronofogden.

Hur bestrider jag ett inkassokrav om det inte stämmer?

Om du skulle behöva bestrida ett inkassokrav så  kontaktar du företaget som skickat inkassokravet och specificerar för dem vad som är fel. Här är det viktigt att vara tydlig i och specificera vad som är inte stämmer med inkassokravet.