Företagsakuten 

Med anledning av Covid-19 har svenska regeringen utfärdat ett antal räddningspaket för att underlätta krisen för företagare, kallad Företagsakuten. Här kan du ansöka och hitta information till dig som företagare. Hör av dig till våra experter om du undrar något eller har andra frågor om företagsfinansiering.

beige checkbox mot grön bakgrundJämför Företagsakuten

beige checkbox mot grön bakgrundKostnadsfritt & aldrig bindande

beige checkbox mot grön bakgrundTillgång till personlig rådgivare

✓Personlig rådgivning
✓Jämför lån inom 24 timmar
✓Fakturino har hjälp över 12.000 företag

Fakturino är registrerat hos Finansinspektionen

 

 

Vilka åtgärder kan du som företagare ta under coronakrisen?

Det finns ett antal åtgärder du som företagare kan ta med anledning av coronakrisen, utöver det tuffa arbetet med att ta hand om företagets anställda, kunder och leverantörer.

 

Garantilånet

Då många små och medelstora företag drabbas hårt på grund av pandemin presenterar nu regeringen Företagsaktuten. Syftet är att göra det lättare för mindre företag att få lånefinansiering och därmed slippa att gå i konkurs. Åtgärden innebär att staten garanterar 70 procent av nya lån som bankerna ger till företag som fått ekonomiska svårigheter till följd av det nya coronavirusets. Garantin ställs ut till bankerna som i sin tur ger ut garanterade lån till företagen. För att ditt företag ska kunna ta del av detta så ska företaget ha drabbats negativt ekonomiskt av Coronaviruset. Du kan läsa mer om Garantilånet här.

Du kan läsa om vilka banker som är anslutna till Företagsaktuten här. Då alla banker inte är anslutna till Företagsakuten, hjälper vi på Fakturino dig att kostnadsfritt jämföra företagslån direkt på vår plattform och därmed komma i kontakt med de banker som är anslutna. Du binder inte upp dig och du kan tryggt och säkert signera med Bank-ID.


 • Ditt företag ska ha drabbats negativt ekonomiskt av pandemin

 • Borgen 30% av lånet

 • Löptid upp till 36 månader

 • Lånesumma: 500 000- 2 000 000 kr 

 • Stöd som ges under det statliga kreditgarantiprogrammet får inte kombineras med annat stöd för samma underliggande lån

 

 

Krispaketet

Regeringen har släppt ett “krispaket” motsvarande 300 miljarder. Paketet innehåller framförallt tre punkter och  är designat för att du som företagare lättare ska klara den eventuella likviditetsförändring som kan uppstå vid en kris.

 • Ansvaret för sjukpenningen tas över av staten i april och maj månad.
 • Preliminärskatt på lön, mervärdesskatt samt inbetalningar av arbetsgivaravgifter kan skjutas upp i tre till tolv månader.
 • Korttidspermittering: En arbetstagare som permitteras lön betalas upp till 50% av arbetsgivaren, resten av kostnaderna täcker staten, oftast 40%.
 • Dagens industri skriver bra om krispaketet här. 

Omställningsstöd

Det nya omställningsstödet är till för företag med kraftig minskad omsättning pga Corona. Du kan ansöka om omställningsstödet hos Skatteverket från den 22 juni.

 

Vilka företag kan få omställningsstöd?

 • Ditt företag måste ha omsatt minst 250 000 kr det senaste räkenskapsåret
 • Nettoomsättnningen ska ha minskat med mer än 30 procent under mars och april 2020, jämfört med samma period tidigare år. 
 • Nedgången ska vara orsakad av spridningen av covid-19.
 • Gäller för företag med godkänd f-skatt samt stiftelser, ideella föreningar och registrerade trossamfund som är undantagna från skattskyldighet.

 

Hur ansöker mitt företag om omställningsstöd?

Du ansöker om omställningsstödet i Mina sidor på skatteverket.se. I ansökan fyller du i företagets fasta kostnader som till exempel hyra, leasing och räntor. Du ska även redovisa hur mycket ditt företags nettoomsättning har gått ner. 

Läs mer om hur omställningsstödet fungerar på Skatteverket hemsida. 

 

Sänkta arbetsgivaravgifter

Hos skatteverket fyller du i ruta 062, “Reducerad avgift för först anställd”. Effekten blir att du sparar ca 5300 kr per anställd eftersom maxtaket för avdraget är ställt vid 25 000 kr i månadslön. Begäran om nedsättning av arbetsgivaravgifter kan genomföras på upp till 30 anställda. Läs mer här. Där kan du även läsa om statens möjliggörande av permitteringsåtgärder.

 

Kontakt

Axel Enblad
VD, Fakturino

jämför factoring

Mattias Johansson
Client Success Agent

 

 

Block "839" not found