Företagslån ränta

Sveriges största jämförelseplattform för företagsfinansiering
Jämför kostnadsfritt räntan bland upp till 30 långivare utan UC

checkbox 08-400 14 560

checkbox 08-400 14 560

Företagslån ränta

checkbox Jämför bland upp till 30 banker
checkbox Kostnadsfritt & aldrig bindande
checkbox Tillgång till personlig finansieringsexpert

Fakturino är registrerat hos Finansinspektionen

[loan_application_form]

 

Företagslån ränta

Vilken räntekostnad ett lån har är viktig information för alla som vill låna till sitt företag. Inte minst idag när det är något av låntagarens marknad. Det finns så många långivare att du faktiskt kan välja och vraka mellan olika erbjudanden. Om du vill ha låg ränta på ett företagslån är det viktigt att jämföra ränta och villkor hos olika långivare. Genom oss får du in anbud på lån som passar ditt företag, från många långivare.

Hur sätts företagslån räntan?

Räntan på företagslån kan variera väldigt mycket. De flesta långivare sätter räntan utifrån en kreditprövning av dig personligen och/eller företaget. Du betalar alltså individuell ränta på företagslån. Följande faktorer avgör vad du kommer att få för räntekostnad på ett företagslån:

 • Din kreditvärdighet. Personlig inkomst och eventuella betalningsanmärkningar spelar roll när du lånar till en enskild firma.

 • Tillgängliga uppgifter om ditt företag. Vid de flesta företagslån titta långivaren på bland annat företagets omsättning och lönsamhet.

 • Hur lång lånetiden är. Lån med lång återbetalningstid har lägre månadsränta men får en högre total räntekostnad.

 • Om du har en säkerhet eller borgensman för lånet. Räntan blir lägre eftersom långivarens risk minskar. Det är alltid en stark koppling mellan risk och ränta när du lånar pengar.

 • Tidigare lån. Hos vissa långivare kan du få en bättre deal om du lånat tidigare och betalat tillbaka enligt avtalet.

Vilken ränta ett företag får, beror helt på vilket företag som lånar och vad det är för typ av företagslån. Med hjälp av vår jämförelsetjänst går det fort att ta reda på vad marknaden har att erbjuda för ränta. Det ger dig en bättre bild av vad ditt företagslån får för ränta än vad den genomsnittliga räntan för företagslån ligger på.

 

Avgör räntan om ett företagslån är bra?

Hur mycket ett lån kostar är naturligtvis väldigt avgörande för om det är ett bra företagslån eller inte. Då talar vi om lånets totala kostnad – alltså det belopp du betalar i ränta samt avgifter under hela låneperioden. Det går att hitta företagslån med väldigt låg ränta men där avgifterna istället är mycket höga. Detta gäller särskilt lån på lägre belopp där uppläggningskostnad och aviseringsavgift är en större del av lånets totala kostnad.

Den totala kostnaden är inte det enda du ska titta på om du vill hitta det bästa företagslånet. Här är ytterligare några faktorer som du bör vara uppmärksam på: 

 • Är det ett lån med flexibel låneperiod? Det är viktigt att kunna betala av lånet i förtid. Det är också fördelaktigt om du vid behov kan förlänga återbetalningstiden utan straffavgifter.

 • Vad krävs av dig för att du ska få låna önskat belopp? Det är smidigast att låna utan säkerhet eller borgensman.

 • Är det en långivare som förstår dina behov? Det är bra att låna pengar från en långivare som är expert på din situation. Då kan du få bra support och skräddarsydda lånetjänster. Risken för att du blir beviljad ett lån du inte kommer kunna hantera minskar också.

 • Respekterar långivaren din integritet? Vi samarbetar med etablerade banker och kreditmarknadsinstitut som arbetar på ett seriöst sätt. Du vill inte riskera att den du lånar av säljer vidare eller slarvar med information om dig eller ditt företag.

 • Vad händer om du inte kan betala en månad? Vissa långivare har satt i system att ha väldigt höga straffavgifter och hög dröjsmålsränta.

Kvinna med läsplatta sitter vid ett bord

Hur betalas räntan på företagslån?

Vanligtvis sker räntebetalningar och amortering månadsvis. Är det ett företagslån av annuitetstyp betalas samma belopp under hela lånetiden. Det förekommer också lån där räntan minskar i takt med att du amorterar av på företagslånet. Vid rörlig ränta skiftar räntan utifrån Riksbankens styrränta. Om du betalar av på ett företagslån i form av en kredit kan du välja hur mycket du ska betala så länge du kommer upp i den angivna miniminivån.

Fast eller rörlig ränta på företagslån?

Räntorna går upp och ner utifrån ekonomiska skeenden, nationellt och globalt. Om du inte har bundit räntan så är det Riksbankens styrränta som avgör vad du får betala i ränta på ett företagslån. Bunden ränta innebär att du fixerar den på en lite högre nivå än vad du skulle ha betalat i rörlig ränta. Fördelen med att binda räntan är att den annars kan bli högre, på grund av omvärldshändelser. Med fast ränta på ett företagslån vet du hur hög kostnad du kommer att ha. I och med det blir det lättare för dig att budgetera och överblicka ekonomin.

Fördelen med rörlig ränta är att den i normala fall är lägre och håller sig på en lägre nivå under lånetiden. Det kostar alltså mindre att låna med rörlig ränta eftersom den faktiskt kan bli lägre än när du tecknade lånet. Rent historiskt har det oftast lönat sig med rörlig ränta men nu har vi haft extremt låga räntor i Sverige under en lång tid. Om du hör till dem som tror att räntorna kommer att stiga kraftigt ska du välja fast ränta.

När det gäller lite större lån brukar det gå bra att binda en del av lånet och låta resten vara rörlig. En annan typ av ränta på företagslån är rörlig ränta med tak. Det innebär att räntan inte kan stiga över en viss nivå. Du har alltså en försäkring som du betalar en premie för mot kraftiga räntehöjningar.

 

Olika räntor på företagslån

Eftersom alla företag och deras ägare är olika kan också räntorna variera kraftigt då de sätts individuellt. Olika långivare har dessutom olika strategier när det kommer till de krav de ställer. Vissa arbetar med högre risk och tar då ut en högre ränta. Fördelen med en sådan långivare är att du har chans att få ett företagslån där andra nekar. Andra långivare har snävare kriterier för att låna ut men ger en lägre ränta till dig som kvalificerar dig för ett lån.

I Sverige har vi en lagstiftning som innebär ett förbud mot ockerräntor. Tidigare kunde skillnaderna vara ännu större än de är idag eftersom det helt enkelt saknades ett tak för hur hög räntan kunde vara. Tänk på att skillnaderna kan se större ut än vad de egentligen är. Titta i första hand på lånets effektiva ränta och jämför räntan på företagslån av samma storlek.

Jämför ränta på företagslån

Här på Fakturino kan du jämföra räntan på företagslån från ett stort antal långivare på samma gång. Du behöver bara ange dina önskemål om lånet så får du in flera anbud. Utgå från kriterierna för vad som är ett bra lån som vi redan listat. Välj sedan det lån som är bäst utifrån syftet med ditt företagslån. För att en jämförelse av företagslån ska bli rättvis är det viktigt att alltid jämföra lån som ligger nära varandra när det gäller belopp och lånetid. Annars blir det lite som att jämföra äpplen med päron.
Att jämföra ränta med hjälp av oss på Fakturino är alltid kostnadsfritt och aldrig bindande. 

Jämför kostnadsfritt

Vi jämför kostnadsfritt företagslån från upp till 30 banker för att hitta rätt lån för just ditt företag.

✓ Kostnadsfri jämförelse
✓ Ej bindande
✓ Personlig rådgivning

Så sänker du räntan på företaglån

Det är långivaren som sätter räntan på företagslån men du är inte helt utelämnad till banken. Det finns saker du kan göra för att sänka räntan på företagslån. Först och främst handlar det om att jämföra erbjudanden från flera långivare och välja det bästa.

 • Höj din egen kreditvärdighet om du vill sänka räntan på ett lån till en enskild firma. Att ta ut högre lön är många gånger det bästa sättet. Om det inte är bråttom kan du också vänta tills eventuella betalningsanmärkningar försvunnit.

 • Välj ett företagslån där långivaren accepterar en säkerhet eller en borgensman.

 • Ofta är ansökningsprocessen automatiserad och genomförs på några minuter. Om du istället förhandlar med långivaren behöver du kunna presentera din affärsplan på ett bra sätt, så träna innan mötet.

Ränta på andra typer av företagslån

Det finns ett par andra typer av företagslån som fungerar lite annorlunda. Statliga Almi beviljar till exempel företagslån. Var dock medveten om att räntan är högre än de lån vi på Fakturino förmedlar. Sedan finns det lån till företag där återbetalningen inte sker i form av amorteringar och ränta. Är det riskkapital du erhållit är det istället framtida vinster eller aktieinnehav som är den valuta du betalar tillbaka med.

Sammanfattning

Vad du kan få för ränta på ett företagslån handlar om hur stor risk långivaren anser sig ta. Ju större risk desto högre blir räntan. Riskbedömningen görs först och främst utifrån uppgifter om företagets ekonomi som finns i offentliga register. Söker du ett lån till en enskild firma görs det även en kreditprövning på dig personligen. Handlar det om ett större lån kan det bli en förhandlingssituation. Då får du svara på frågor om företaget och presentera hur pengarna du lånar kommer att skapa värde och ökade intäkter.

Det viktigaste du kan göra för att få ett lån med bästa möjliga ränta är att jämföra lån. Gör det via Fakturino så får du anbud på lån i den storleksordning och med den lånetid du ansökt om. Många rekommenderar idag ett lån med en del rörlig och en del bunden ränta. Det är en bra balans mellan att få låg räntekostnad och skydd mot kraftiga räntehöjningar.