checkbox 08-400 14 560

JÄMFÖR FÖRETAGSFINANSIERING

 

checkbox Jämför bland upp till 30 banker
checkbox Kostnadsfritt & aldrig bindande
checkbox Tillgång till personlig finansieringsexpert

checkbox 08-40014560

Jämför Företagsfinansiering

checkbox Jämför bland upp till 30 banker
checkbox Kostnadsfritt & aldrig bindande
checkbox Tillgång till personlig finansieringsexpert

Fakturino är registrerat hos Finansinspektionen

Upp till 4 miljoner kronor

Jämför bland upp till 30 banker här 

Företagslån Factoring

✓ Personlig rådgivning
✓ Kostnadsfritt & aldrig bindande
✓ Registrerade hos Finansinspektionen

Företagslån småföretag

Idag finns det många banker och kreditmarknadsinstitut som erbjuder företagslån för småföretagare. Det kan faktiskt vara svårt att få en överblick – så många är det. Vi på Fakturino hjälper dig att på ett enkelt sätt jämföra företagslån till småföretag. Anger du bara vad du har för önskemål gällande lånet kan du räkna med att snabbt få flera erbjudanden.

Jämför företagslån småföretag

Det finns en del saker att tänka på om du vill ha det bästa företagslånet för småföretag:

 • När du jämför företagslån till småföretag är det den totala kostnaden som är det intressanta. Alltså ränta plus alla avgifter under hela lånets löptid, den effektiva räntan.

 • Jämför lån på ungefär samma belopp och samma löptid annars blir jämförelsen orättvis.

 • Ett lån med lång löptid har lägre ränta än ett du betalar av snabbt. Dock ökar den totala kostnaden när du betalar av företagslån till småföretag under en längre period.

 • Vad kräver långivaren för att bevilja lånet? Ibland kan du behöva en extra säkerhet i form av säkerhet eller en borgensman.

 • Är lånet flexibelt såtillvida att du kan betala av det snabbare eller förlänga återbetalningstiden? Det kan vara mer värt än lägsta möjliga ränta.

 • Kan långivaren betala ut pengarna tillräckligt snabbt för att det ska matcha dina behov?

Jämför kostnadsfritt

Vi jämför kostnadsfritt företagslån från upp till 30 banker för att hitta rätt lån för just ditt företag.

✓ Kostnadsfri jämförelse
✓ Ej bindande
✓ Personlig rådgivning

 

Hur ska småföretagare tänka när de tar ett företagslån?

I och med att det finns goda möjligheter att bli beviljad ett företagslån för småföretag har många nya affärsmöjligheter blivit verklighet. Så länge det inte handlar om stora uppstarter med mycket riskkapital är alla företag små i början. Nästan allt företagande handlar om att investera i en verksamhet som blir lönsam på sikt. Företagslån för småföretag spelar alltså en otroligt viktig roll för företagsklimatet och för ekonomin i landet. 

Att låna pengar till sitt företag är inte ett svaghetstecken. Det är något du gör för att ditt företag ska kunna växa och utvecklas. Att låna pengar vid rätt tillfälle är en viktig framgångsfaktor för många företag.

Ställer bankerna andra krav på småföretagare?

Att låna ut mångmiljonbelopp till stora och etablerade företag är en sak. Att gå in som finansiär genom ett företagslån till småföretag är en helt annan sak. Det kräver helt enkelt olika kompetens och strategier att låna ut till olika låntagare. Man kan dock säga att det finns ett grundkrav som gäller alla företagslån. Den som lånar ut måste göra bedömningen att lånet kommer att betalas tillbaka enligt låneavtalet. Det som framförallt skiljer företagslån till småföretagare från stora lån är kreditprövningen. Alltså hur långivaren går till väga för att bedöma företagets återbetalningsförmåga.

Ett företagslån för småföretag bygger ofta på att ägaren går i personlig borgen för lånet. Är det fråga om en enskild firma behövs det inte en borgensman rent formellt. Detta i och med att det inte är någon skillnad på din privatekonomi och företagets ekonomi, inte i långivarens ögon i alla fall. Om inte företaget kan betala lånet blir du skyldig att göra det.

Lån till mindre aktie-eller handelsbolag

Om det gäller ett lån till ett mindre aktie- eller handelsbolag kan det bli aktuellt att låna med en borgensman. Det gäller i allra högsta grad ifall det är ett relativt nystartat företag eftersom långivaren inte har så mycket att utgå från vid kreditprövningen. Du är inte personligen ansvarig för företagets skulder som du är med en enskild firma. När du ansöker om ett företagslån görs en prövning av din privatekonomi där följande kontrolleras:

 • Taxerad inkomst – om du undvikit att ta ut lön och inte har en inkomst kan det bli svårt att få ett företagslån.

 • Betalningsanmärkningar – har du sådana är det svårare, men inte omöjligt att få ett företagslån.

 • Skuldsaldo hos Kronofogden – har du ett kan du inte låna till en enskild firma.

Ansöker du om ett företagslån till ett småföretag som inte är etablerat än? Då gör många långivare sin bedömning utifrån affärsplanen istället för att titta på omsättning och lönsamhet. Annars är de de viktigaste parametrarna i bedömningen för ett lån till ett större företag. Att det finns en skicklig revisor med i bilden är ett annat krav som vissa långivare ställer för att bevilja lån. Den här typen av företagslån till småföretag kan du få av statliga aktörer som Almi.

Vissa långivare specialiserar sig på företagslån för småföretag

Vi på Fakturino samarbetar med flera långivare som har stor vana vid att låna ut pengar till småföretag. Räkna med att du kan få lånebesked och pengar på kontot inom någon bankdag efter att du signerat en låneansökan. Om du lånar till en enskild firma är det alltså din egen kreditvärdighet som kontrolleras.

Att tänka på vid företagslån för småföretag

Förutom att det är viktigt att jämföra lån till småföretag är det mycket annat att tänka på. Det gäller särskilt om det handlar om ett belopp som är stort i förhållande till företagets omsättning.

 • Är det ett bra tillfälle att låna? Ett lån måste skapa värde i ditt företag, annars är det en onödig utgift.

 • Hur stort belopp behövs egentligen? Även om man alltid ska vara försiktig med lån är det faktiskt så att många lånar för lite till sitt företag när de väl lånar.

 • Hur förväntas lånet förbättra företagets ekonomi? Du måste känna dig trygg i att ditt företag kommer att klara återbetalningarna under hela lånets löptid.

 • Är du beredd att ta smällen privat om din enskilda firma inte kan betala tillbaka lånet?

 • Om du ofta har behov av att låna små belopp kan en kontokredit var ett bättre alternativ. Då slipper du göra en ny ansökan varje gång du behöver pengar.

 • Blev du nekad lånet du vill ha till ditt företag? Försök igen med nya parametrar. Kanske kan du låna ett lägre belopp eller få ett lån med en annan löptid.

Tänk också på att det är förmånligt att låna och investera pengar i Sverige idag. Räntorna är låga och pressas ytterligare av att det finns så många aktörer på lånemarknaden. Tror du på din affärsidé och på utvecklingen i branschen där företaget verkar? Då ska du inte vara rädd för att låna. Företagslån till småföretag handlar ju inte om konsumtion, som många privatlån, utan om att öka företagets lönsamhet och omsättning.

Vad ska pengarna användas till?

Självklart är det också viktigt att tänka på att använda ett lån till ett småföretag till rätt saker. Alla företag är unika och det kan finnas mycket att låna till som skapar värde. Här är några exempel på vad företagslån till småföretag kan användas till:

 • Investering i maskiner, fordon och utrustning

 • Anställa personal eller köp av konsulttjänster i samband med ökad orderingång

 • Nya lokaler

 • Produktutveckling

 • Löpande kostnader under en period med minskad orderingång

 • Marknadsföring och mässor

 • Du kan behöva låna för att ha möjlighet att delta i en viktig upphandling

Vissa långivare fäster ingen vikt vid vad pengarna ska användas till. Du gör då vad du vill med ett företagslån till ditt småföretag. I det fallet är det extra viktigt att inte låna i onödan, bara för att du kan. En snygg firmabil och en uppsättning kontorsstolar för över 20 000 kronor styck börjar likna lyxkonsumtion snarare än en investering.

Företagslån småföretag sammanfattning

Det är enkelt att få ett företagslån till ett småföretag. Det är också ett bra läge att låna rent generellt eftersom räntorna är låga. Dock är det viktigt att jämföra företagslån till småföretag så att du kan få ett lån med villkor som passar i förhållande till vad du ska använda lånet till. Handlar det om en investering som du tror kommer att betala sig snabbt? Då rekommenderar vi ett lån med kort återbetalningstid. Är det istället fråga om en större och mer långsiktig investering är det lämpligt med längre återbetalningstid.

Om du själv har god ekonomi och enskild firma behöver du ingen säkerhet eller borgensman. Det kan däremot vara aktuellt om du lånar till ett aktiebolag.

Jämför bara lån som är just jämförbara. Det vill säga ungefär lika stora och med lika lång löptid. Det är lånets totala kostnad under hela löptiden som är intressantast i de flesta fall. Att låna till ett småföretag är ofta enklare än att låna ett större belopp till ett etablerat aktiebolag. Kreditprövningen är automatiserad och du får besked direkt om du använder Fakturinos låneförmedlingstjänst.