Företagslån till enskild firma

Alla företag behöver finansiering och utan möjlighet till företagslån till enskild firma skulle Sverige se annorlunda ut. Möjligheten att låna till företag är helt enkelt en viktig del av företagsklimatet. Här vänder vi oss till dig som har eller funderar på att starta en enskild firma.
Lån till företag kan vara en viktig del av verksamheten för att säkra likviditeten, men även för att kunna göra de investeringar du som företagare känner är nödvändiga. 

Enskild firma som bolagsform

En enskild firma, eller enskild näringsverksamhet, är idealisk för dig som är ensam om att driva ett företag. Ditt personnummer används som organisationsnummer och du är personligen ansvarig för företagets förpliktelser. En enskild firma är enkel att starta. Du behöver inte ha lika mycket pengar med dig in i uppstarten som om du bildar ett aktiebolag. Självklart kan du ha anställda i en enskild firma, om du registrerat dig som arbetsgivare hos Skatteverket.

Ett aktiebolag eller ett handelsbolag kan upplevas som en mer seriös bolagsform än en enskild firma. Men även enskilda firmor kan behöva ett tillskott i kassan för att kunna expandera och därmed finns det gott om långivare som specialiserat sig på enskilda firmor.

Många börjar sitt företagande med enskild firma för att sedan byta till en annan bolagsform. För konsulter och andra som i första hand säljer sin egen tid är det dock vanligt att fortsätta med enskild firma. Det kan också finnas andra anledningar till varför man väljer att ha egen firma, även när företaget börjat växa.

Viktigt att tänka på – företagslån till enskild firma

Ett företagslån kan skapa stort värde oavsett om en enskilda firma är helt nystartad eller har funnits i flera år. Det är billigt att låna pengar i Sverige idag och många företagare lånar faktiskt för lite, snarare än för mycket.

Utbudet av företagslån till enskild firma är mycket stort och det finns många aktörer i branschen. Det är lite av låntagarens marknad. Det ska du utnyttja genom att vara noga med att jämföra lån innan du bestämmer dig. Räntan för ett företagslån till enskild firma kan beskrivas på olika sätt. Jämför inte äpplen och päron utan titta alltid på lånets totala kostnad. Annat som kan vara avgörande för om ett företagslån är bra är om lånevillkoren är flexibla. Du ska kunna lösa ett lån i förtid utan att det kostar för mycket. För många är det också värdefullt kunna förlänga återbetalningstiden.

För att kunna bli beviljad ett företagslån till enskild firma behöver du ha ordning på din privatekonomi. En betalningsanmärkning kan göra så att det blir väldigt svårt att hitta en villig långivare. Även om det inte är helt omöjligt. Du betalar också mer i ränta om din privatekonomi är dålig. Din kreditvärdighet bedöms utifrån vad som syns i din deklaration. Har du inte tagit ut lön blir det svårare att få ett företagslån eftersom du inte har en redovisad inkomst.

Hur ansöker jag om lån till enskild firma?

Om du använder Fakturinos tjänst ansöker du om ett företagslån till enskild firma direkt på vår sida. Du anger belopp, önskad återbetalningstid, ditt personnummer och kontaktuppgifter. Svårare än så är det faktiskt inte. Att signera ansökan med BankID är enkelt och går snabbast. Hos oss kan du även jämföra lån utan BankID om du föredrar det. Ett stort antal långivare är anslutna till vår tjänst. Det första steget är att du får erbjudanden på företagslån till enskild firma från de långivare som har lån som passar utifrån dina kriterier och din kreditvärdighet. Efter det jämför du lånen och väljer det du anser passar dig bäst. Jämförelsen är alltid kostnadsfri och aldrig bindande.

De erbjudanden du får bygger på att långivarna gör en kreditupplysning med hjälp av ett kreditupplysningsföretag. Processen är helt automatiserad och uppgifterna hämtas ur offentliga register. Det tas endast 1 UC trots att vi jämför bland flera långivare. Det är därför du kan räkna med att fått erbjudanden från alla våra långivare redan inom 24 timmar. När du bestämt dig för vilket lån du vill ha görs utbetalningen direkt.

Att ansöka om ett företagslån till enskild firma går alltså till så här:

 1. Ange hur mycket du vill låna och vilken återbetalningstid du vill ha
 2. Signera ansökan
 3. Invänta erbjudanden som ges efter det att en kreditkontroll gjorts
 4. Jämför erbjudanden och välj det som är bäst för ditt företag

Om din låneansökan gäller ett större belopp kan du komma att bli kontaktad. En långivare kan då vilja ha mer information än den du uppger i vårt formulär.

Jämför kostnadsfritt

Vi jämför kostnadsfritt företagslån från upp till 30 banker för att hitta rätt lån för just ditt företag.

✓ Kostnadsfri jämförelse
✓ Ej bindande
✓ Personlig rådgivningVad skiljer sig mellan lån till enskild firma och aktiebolag?

I en enskild firma har du som ägare ett personligt ansvar för företagets skulder. Det innebär att det är möjligt att beviljas ett lån till ditt företag utan säkerhet. Det krävs dock att du som ägare har en kreditvärdighet som, enligt långivaren, är tillräckligt hög i förhållande till lånebeloppet. Särskilt när det gäller företagslån för nystartade företag är din egen kreditvärdighet helt avgörande. Om kreditvärdigheten bedöms som låg kan det vara svårt att få ett lån till enskild firma.

När ett aktiebolag ansöker om finansiering via ett lån fungerar bolaget i sig som säkerhet för lånet. En värdering av företaget ligger till grund för lånevillkoren. Den värderingen kan ta längre tid att göra än när det handlar om ett företagslån till en enskild firma. Att låna till enskild firma innebär mindre administration och enklare bokföring än när det gäller lån till aktiebolag.

Det behöver dock inte vara så stor skillnad på lån beroende på vad det handlar om för företagsform. Även ett aktiebolag kan ha en personlig borgenär för ett lån. Vanligtvis är det ägaren som går i borgen. Oavsett bolagsform kan företagets affärsplan och budget vara avgörande för om en långivare beviljar ett lån för företaget.

Vilka säkerheter behövs när jag tar ett företagslån till enskild firma?

Vilken typ av säkerhet som behövs vid ett lån till enskild firma beror på hur mycket du vill låna. Ofta kan du låna pengar till ditt företag utan säkerhet, precis som när du tar ett vanligt privatlån som privatperson. I det fallet kan man se det som att det är du som firmatecknare som är säkerheten.

När vi talar om lån till företag på högre belopp kan andra säkerheter vara aktuella. Vilka beror på vad det är för bransch och vilka resurser som finns i företaget. I vissa fall kan du pantsätta privat egendom för att öka chansen att få ett företagslån till enskild firma. Men då talar vi om lån på stora belopp.

Tänk på detta innan du lånar till din enskilda firma 

Först och främst har du själv ett ansvar för att se till så att ett företagslån till enskild firma är lagom stort. Ofta får du bättre ränta om du tar ett större lån än flera små. Samtidigt är det meningslöst att låna pengar som du inte har användning för, eftersom du betalar ränta på hela beloppet. Har du ofta behov av företagslån till enskild firma kan en checkkredit vara ett bra alternativ.

Behöver du ansöka om ett belopp som är stort i förhållande till företagets omsättning? Då kan du behöva förbereda dig lite. Se till att ha en vass affärsplan och bra svar på eventuella frågor om företagets budget och likviditet. Vi på Fakturino förmedlar lån på upp till 60 miljoner kronor. När vi talar om finansiering i den storleksordningen spelar de säkerheter du kan uppvisa stor roll för lånevillkoren.

Tänker du ansöka om ett mindre företagslån till enskild firma utan säkerhet? Då är det inte lika mycket du kan göra. Det är heller inte så mycket att tänka på. Det går idag väldigt fort att ansöka om ett mindre företagslån till enskild firma. I teorin kan du påverka din kreditvärdighet och på så sätt få låna mer. Men om du till exempel ökar din inkomst så syns ju inte det förrän i nästa deklaration. Ett tips är att du tar en kreditupplysning på din egen firma. Då får du information om hur ditt företags ekonomi ser ut i långivarnas ögon.

[/col]

Företagslån till nystartade företag

När det gäller företagslån för nystartade företag finns det hjälp att få från staten. Almi kan bevilja lån till företag där de ser en tillväxtpotential. Observera att räntan är högre än om du ansöker om ett företagslån till enskild firma från en bank eller ett kreditmarknadsinstitut.

Behöver du låna till ditt företag på grund av att likviditeten är dålig för tillfället? Då måste du vara säker på att likviditeten ändå är tillräckligt bra för att täcka dina kostnader för lånet. Att inte betala tillbaka lån i tid kan få allvarliga konsekvenser för dig och ditt företag.

Checklista vid företagslån till enskild firma

 • Bedöm mycket du behöver låna för att förverkliga dina planer samt se över hur lång återbetalningstid ett sådant lån kräver.
 • Försök att se din situation från långivarens ögon och ha svar på frågor du kan förväntas få för att bli beviljad ett företagslån till enskild firma.
 • Skapa budgetutrymme för återbetalning av lånet under lånets löptid.

Varför ska jag ansöka om lån till enskild firma?

Det finns många bra anledningar att låna pengar till sitt företag. Att låna pengar till en enskild firma handlar ofta om att ge företaget möjlighet att växa. Det är egentligen en mer solid grund för ett lån än när du som privatperson lånar till konsumtion. Det handlar ju om att låna pengar för att kunna tjäna mer pengar i framtiden.

Ett företagslån till en enskild firma kan göra det möjligt att ta in extra personal i samband med ökad orderingång eller skapa förutsättningar för en flytt till större och bättre utrustade lokaler. På så sätt kan du öka företagets kapacitet och helt enkelt sälja mer, vad det än är företaget producerar. En checkkredit eller ett företagslån till en enskild firma kan också komma till nytta om likviditeten tillfälligt är försämrad eller väldigt ojämn, månad till månad.

Företagslån till nya företag kan vara en förutsättning för att en affärsidé ska kunna realiseras överhuvudtaget. Lånet behövs för att skapa produktionsförutsättningarna. I ett uppstartsskede kan ett företagslån till en enskild firma behöva användas till den dagliga driften. Så länge det finns en bra affärsplan i grunden och lånet används på ett klokt sätt är detta helt normalt. Ett företag som funnits några år kan behöva låna pengar för att etablera sig på en ny marknad eller för att investera i något som beräknas betala sig på sikt.

Vad du än har för anledning att ansöka om ett företagslån till enskild firma kan vi på Fakturino hjälpa dig! Vi förmedlar lån på allt från några tusenlappar till mångmiljonbelopp.

Sammanfattning

När du vill ansöka om ett företagslån till enskild firma är det viktigt att tänka på följande punkter:

 • Lån är ett verktyg som i princip alla företag använder sig av i olika faser av företagets utveckling.
 • I Sverige är ränteläget gynnsamt och det är bra tider för dig som vill låna för att investera i verksamheten.
 • Att låna lagom innebär både att inte låna om det inte skapar värde och att faktiskt göra det när det är bra för verksamheten.
 • Att ansöka om ett företagslån till enskild firma utan säkerhet går väldigt fort men glöm inte att jämföra så att du får ett med låg totalkostnad och förmånliga villkor.
 • Det är i första hand din personliga kreditvärdighet som ligger till grund för hur mycket du får låna om du har en enskild firma.