checkbox 08-400 14 560

JÄMFÖR FÖRETAGSFINANSIERING

 

checkbox Jämför bland upp till 30 banker
checkbox Kostnadsfritt & aldrig bindande
checkbox Tillgång till personlig finansieringsexpert

checkbox 08-40014560

Jämför Företagsfinansiering

checkbox Jämför bland upp till 30 banker
checkbox Kostnadsfritt & aldrig bindande
checkbox Tillgång till personlig finansieringsexpert

Fakturino är registrerat hos Finansinspektionen

Upp till 4 miljoner kronor

Jämför bland upp till 30 banker här 

Företagslån Factoring

✓ Personlig rådgivning
✓ Kostnadsfritt & aldrig bindande
✓ Registrerade hos Finansinspektionen


Företagslån utan säkerhet

Ett företagslån utan säkerhet innebär att du inte behöver lämna någon typ av pant som en slags garant till långivaren. Vanliga lån med säkerhet är till exempel billån eller bolån där det du köper för pengarna tillfaller långivaren om du inte kan betala ditt lån. Idag är lån till företag utan säkerhet mycket vanliga. Sådana företagslån fungerar ofta precis som vanliga privatlån. Skillnaden är att du inte använder pengarna till privat konsumtion utan till sådant som gagnar ditt företag.

Om du och ditt företag bedöms ha normala ekonomiska förutsättningar är det inga problem att låna utan säkerhet. Säkerheten behövs när det anses vara osäkert om du kommer att kunna betala tillbaka.

Jämför kostnadsfritt

Vi jämför kostnadsfritt företagslån från upp till 30 banker för att hitta rätt lån för just ditt företag.

✓ Kostnadsfri jämförelse
✓ Ej bindande
✓ Personlig rådgivningVad krävs för att beviljas ett företagslån utan säkerhet?

Om du vill ha ett företagslån utan säkerhet till en enskild firma krävs det att din ekonomi är tillräckligt stabil. Det är framförallt din kreditvärdighet som långivaren tittar på via ett kreditupplysningsföretag. Även företagets kreditvärdighet spelar naturligtvis roll. Stora lån till företag utan säkerhet kräver högre kreditvärdighet än mindre lån.

Vad är det då som avgör vad man har för kreditvärdighet? Exakt vilka krav från bankerna du måste uppfylla kan variera. Det är dock framförallt följande faktorer som ligger till grund för om lånebeskedet blir positivt eller negativt:

 • Din taxerade inkomst enligt den senaste deklarationen – ju högre lön du har, desto mer kan du låna.

 • Eventuella betalningsanmärkningar.

 • Befintliga lån.

 • Antalet kreditupplysningar som begärts in om dig och företaget.

Företagslån utan säkerhet till aktiebolag och enskild firma

När du lånar till en enskild firma så finns det indirekt en säkerhet i och med att du som ägare av företaget är ansvarig för firmans ekonomiska förehavanden. I ett aktiebolag finns det däremot ingen som är personligt ansvarig för lånet. Det är därför som långivare ofta bara medger lån till aktiebolag med säkerhet i en fastighet eller lån med borgenär. Därmed inte sagt att det är omöjligt att få företagslån utan säkerhet till ett aktiebolag. Ett aktiebolag är i sig en juridisk person som kan ställas till rätta om en skuld inte betalas tillbaka enligt avtal. De flesta etablerade aktiebolag har säkerheter i form av egendom, till exempel varulager, fordon eller fastigheter. Ett företagslån utan säkerhet brukar bli dyrare än ett där det finns en säkerhet.

Det finns dock många situationer där företagslån utan säkerhet till aktiebolag är ett bra alternativ. Nästan alla aktiebolag har till exempel någon form av företagskredit så att de kan göra mindre inköp och betala de löpande utgifterna när likviditeten inte är tillräckligt hög.

man använder Macbook och ler

Företagets kreditbetyg

Oavsett vad du valt för företagsform är ditt företags ekonomi viktig om du vill kunna ta ett förmånligt företagslån utan säkerhet. Ditt företags kreditbetyg bygger på en rad faktorer:

 • Hur stor omsättning har företaget?

 • Vilken bild tecknar ekonomiska nyckeltal som soliditet, resultat och kassalikviditet?

 • Har företaget betalningsanmärkningar?

 • Har företaget betalat in sina skatter i tid?

När det gäller nyetablerade företag där det inte finns några relevanta nyckeltal är det affärsplanen som långivaren tar ställning till. Det måste då handla om ett lån som är så pass stort att det lönar sig att bedöma affärsplanen. Sådan handläggning kräver att långivaren är villig att lägga resurser på den. Det är en av anledningarna till att det är svårt för nya företag att få ett större företagslån utan säkerhet. Där finns det dock särskilda möjligheter i form av lån från statliga Almi eller riskkapitalbolag.

Hur ansöker jag om företagslån utan säkerhet? 

Att ansöka om ett företagslån utan säkerhet är enklare än att ansöka om lån med säkerhet. Den som lånar ut pengar behöver inte ta ställning till värdet på säkerheten. Att kräva in en säkerhet innebär som sagt en hel del administration. Idag strävar alla långivare mot att ha en automatiserad handläggning av låneansökningar. Det är i första hand när du vill låna ett lite större belopp som det kan bli intressant med en säkerhet.

Vi på Fakturino vill att det ska vara så enkelt som möjligt att ansöka om och jämföra företagslån utan säkerhet. Såhär går du tillväga:

 • Fyll i vilket belopp du vill låna och önskad återbetalningstid i formuläret

 • Signera ansökan med BankID

 • Jämför de erbjudanden som kommer in från våra partners och välj det bästa företagslånet utan säkerhet

 • Godkänn lånevillkoren

 • Pengarna betalas ut direkt

Vad kostar Företagslån utan säkerhet?

Det är billigt att låna pengar i Sverige idag. Även lönsamma företag väljer ofta en hög belåningsgrad för att kunna fortsätta att expandera. Inget tyder på att räntorna kommer att stiga inom överskådlig framtid. Exakt hur mycket du får betala i ränta och andra avgifter för ett företagslån utan säkerhet kan dock variera. Här är de faktorer som avgör vad ett lån kommer att kosta:

 • Att låna mycket kostar mindre än små företagslån utan säkerhet, i förhållande till beloppets storlek.

 • Längre återbetalningstid innebär att den totala kostnaden ökar samtidigt som månadsräntan sjunker.

 • Ditt företags och (om du har enskild firma) ditt eget kreditbetyg är avgörande för kostnaden.

 • Långivarens prissättning. 

Observera att det inte enbart är räntan som avgör vad du får betala för ett företagslån utan säkerhet. När det gäller små belopp kan olika avgifter vara en stor del av den totala kostnaden. Det räcker inte med att jämföra månadsräntan utan det är den effektiva räntan du ska vara uppmärksam på. Om du lånar ett större belopp är inte avgifterna lika utslagsgivande. Då står räntan för en mycket stor del av kostnaden.

Vad ska man tänka på för att få ett bra företagslån utan säkerhet?

Marknaden för företagslån utan säkerhet är stor i Sverige. Skillnaderna i vad du får betala när du lånar utan säkerhet kan vara stora. Olika banker och kreditmarknadsinstitut har helt enkelt olika prisprofil. Har ditt företag bra ekonomiska förutsättningar? Då ska du inte välja en långivare som profilerar sig mot företag som inte har det eftersom de i regel har högre ränta. 


Grundregeln är att du alltid ska jämföra företagslån, oavsett om de är med eller utan säkerhet. Med hjälp av oss på Fakturino kan du jämföra flera anbud på enklast möjliga sätt. Det ökar dina chanser att hitta ett förmånligt företagslån utan säkerhet. Tänk på att inte jämföra äpplen och päron. Jämförelser är inte så intressanta om lånen du jämför inte gäller samma belopp med samma återbetalningstid.

För att kunna få ett bra lån gäller det också att låna på ett sätt som verkligen skapar värde. Du ska inte låna för mycket, eller för lite. Det är inte lika förmånligt att låna små belopp ofta, som ett större belopp vid ett tillfälle. Det är inte enbart lånets räntekostnad och dess avgifter som avgör om det är förmånligt eller inte. Här är några faktorer, förutom räntan, som du bör titta på när du jämför företagslån utan säkerhet:

 • Kan du få det belopp du behöver och den återbetalningstid som är bäst för ditt företag?

 • Kan du få pengarna utbetalade tillräckligt snabbt?

 • Är lånevillkoren flexibla så att du kan förlänga återbetalningstiden vid behov?

 • Erbjuder långivaren bra support och har de goda användaromdömen?

 • Vad händer om du skulle missa en återbetalning?

person sitter vid ett bord och skriver på en laptop

Företagslån med betalningsanmärkning utan säkerhet?

Ett sätt att kompensera för ett lågt kreditbetyg är att erbjuda en säkerhet för lånet. Om du vill ansöka om ett företagslån utan säkerhet och har en betalningsanmärkning kan det bli svårt. I alla fall om vi talar om ett lån till en enskild firma som inte i sig har en stabil ekonomi. Det finns dock långivare som under vissa förutsättningar kan medge företagslån utan säkerhet trots att du som ägare har betalningsanmärkningar. En betalningsanmärkning drar ner ditt kreditbetyg men det är inte den enda avgörande faktorn.

Om du bara har en äldre betalningsanmärkning och en god inkomst i övrigt så har du bra chans att få låna till ditt företag.

Betalningsanmärkningar värderas olika baserat på bland annat hur gamla de är och hur många du har. Har du ett större antal helt nya betalningsanmärkningar är det svårt att få ett lån. Oavsett om det är med eller utan säkerhet. Om du inte bara har betalningsanmärkningar utan dessutom ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden kommer du inte att kunna få ett lån. I det läget är det Kronofogden som bestämmer vilka fordringsägare som ska få pengar.

Vill du låna med betalningsanmärkning och utan säkerhet till ett aktiebolag? Då tittar långivaren framförallt på om bolaget har betalningsanmärkningar. Det är inte säkert att det bedöms vara lika allvarligt som när en privatperson har anmärkningar. Det gäller särskilt större aktiebolag som gör så många transaktioner att ett ärende kan falla mellan stolarna utan att det är ett tecken på något allvarligt.

Höj din kreditvärdighet

Du kan alltid påverka din kreditvärdighet genom att vänta ut eventuella betalningsanmärkningar eller genom att ta ut mer lön. Det kan också vara en fördel att inte ha för många förfrågningar från UC. När du jämför lån hos oss på Fakturino tas det bara en kreditupplysning trots att du kan jämföra lån från många olika banker och kreditmarknadsinstitut.

För- och nackdelar med företagslån utan säkerhet

Det är enklare och går oftast snabbare att ansöka om ett företagslån utan säkerhet än ett med säkerhet. Du har också möjlighet att låna betydligt lägre summor. Detta eftersom handläggningen är automatiserad. Långivaren begär in alla uppgifter från ett kreditupplysningsföretag istället för att en handläggare ska ta ställning till varje ansökan. Behöver du pengar snabbt är det smidigast att låna utan säkerhet.

Ett företagslån med säkerhet kan ha bättre villkor än ett lån utan säkerhet. Det beror på att långivaren inte tar en lika stor risk.
Om företaget inte kan betala tillbaka lånet så finns det ju egendom som tillfaller långivaren. När det gäller större belopp är ett företagslån med säkerhet många gånger det enda alternativet. Precis som du som privatperson bara kan få ett bolån med låg ränta om bostaden fungerar som säkerhet.


Det är viktigt att påpeka att det finns olika typer av säkerhet som kan ha olika för- och nackdelar för både dig som lånar och långivaren. Företag kan låna med olika typer av borgen. Det kan till exempel vara egendom med ett bestående värde som kan omsättas i pengar. Borgensåtagande är också en vanlig form av säkerhet. Har du en enskild firma kan man säga att du alltid går i borgen för ditt företagslån, men andra kan också gå in som borgensman.

Sammanfattning

Företagslån utan säkerhet är vanliga och relativt lätta att få beviljade under normala förhållanden. Att låna till ett företag utan säkerhet innebär att handläggning är automatiserad och att du kan få besked om du blivit beviljad lånet omedelbart. Genom Fakturino får du snabbt in anbud från ett flertal långivare som har den typ av lån du är intresserad av. Om du behöver låna ett större belopp kan du dock behöva en säkerhet.