Jämföra företagslån

Det här är en guide där vi går igenom hur du jämför företagslån och hittar det bästa företagslånet till ditt företag. Nästan alla företag behöver låna pengar då och då. Även många framgångsrika företag är i princip alltid belånade för att kunna fortsätta växa. Lån är dock något som du alltid ska behandla med respekt. En av nycklarna till att låna ansvarsfullt till ditt företag är att jämföra ränta på företagslån.

Lånemarknaden är större än någonsin och det finns många aktörer som vill att du som företagare ska låna av just dem. Detta ska du naturligtvis utnyttja genom att jämföra företagslån. På så sätt kan du välja det företagslån som är bäst för dig och ditt företag.

Även om du inte behöver pengar omedelbart till ditt företag är det bra att veta vad du kan få för ränta. Här på Fakturino får du mycket snabbt reda på vilka villkor marknaden är beredd att ge dig. Allt du behöver göra är att jämföra erbjudanden om företagslån från de banker och kreditmarknadsinstitut som är anslutna till vår tjänst.

Så går det till att jämföra företagslån

När du jämför företagslån gäller det att titta på lånets totala kostnad, alltså den effektiva räntan. Räntekostnaden är naturligtvis en viktig del av den totala kostnaden. Ibland kan även avgifter som lånets uppläggningskostnad och aviseringsavgifter utgöra en ganska stor del av den totala kostnaden. Det gäller särskilt företagslån på små belopp. Du ska heller inte jämföra lån med fast ränta med lån där räntan är rörlig. Det är två olika typer av lån med sina för- och nackdelar som vi kommer att återkomma till senare i den här guiden.

Lånets effektiva ränta är ett bra mått på den totala kostnaden när du jämför företagslån. I den är nämligen avgifterna inbakade. Det är viktigt att jämföra lån som är på samma löptid och belopp, annars blir jämförelsen orättvis. Ett lån med lång löptid har en högre kostnad totalt sett, men en lägre månadskostnad än ett företagslån med kortare löptid.

Att jämföra företagslån hos oss på Fakturino är mycket enkelt. Processen kan delas in i följande steg:

 1. Ange vilket belopp du vill låna och hur lång återbetalningstid du vill ha på lånet

 2. Signera din ansöka med BankID

 3. Invänta erbjudanden på lån som motsvarar dina önskemål

 4. Jämför erbjudanden och välj det bästa företagslånet

 5. Pengarna betalas i regel ut direkt efter det att bestämt för att acceptera ett låneerbjudande

Vem kan ta ett företagslån?

Innehållet i den här guiden är aktuellt oavsett vilken företagsform du valt till ditt företag. När du jämför företagslån är det viktigt att du har befogenhet att teckna ett lån i företagets namn.

tjej som sitter och skriver i ett block

Jämför företagslån och hitta det som har de bästa villkoren

Förutom att du kan sänka din ränta finns det flera andra fördelar med att jämföra företagslån. Även om det viktigaste för många företag som lånar pengar är att få så låg räntekostnad som möjligt så är räntan inte det enda som långivare konkurrerar med. Här är en lista med andra faktorer som det är bra att titta på när du jämför företagslån:

 • Kan du få den återbetalningstid du vill? Hur länge du lånar påverkar både månadskostnaden och din totala kostnad för lånet.

 • Är lånet flexibelt? Det är en fördel om du kan förlänga återbetalningstiden och även betala av det snabbare utan att det kostar extra.

 • Kan du välja den typ av ränta du vill ha? Alltså bunden ränta, rörlig ränta eller ett lån där räntan är en del bunden och en del rörlig.

 • Vad krävs för att du ska få lånet? I vissa fall kräver en långivare en säkerhet för att bevilja ett företagslån.

 • Kan långivaren erbjuda god banksäkerhet? Du vill inte låna av en bank eller kreditinstitut som inte handskas mycket försiktigt med dina personuppgifter. De långivare vi samarbetar med är mycket välrenommerade inom detta område och står under tillsyn av Finansinspektionen.

 • Hur snabba utbetalningar erbjuder långivaren? Ibland är det viktigare att kunna få pengar direkt än till lägsta möjliga ränta.

Hur kommer det sig att olika banker och finansbolag har olika räntor?

Marknaden för företagslån är konkurrensutsatt. Det är många aktörer som konkurrerar om att få dig som kund. Alla som jämför företagslån med hjälp av vår enkla tjänst kommer att se vad de olika långivarna erbjuder för räntekostnad. Det är dock inte enbart räntan som avgör vilket som är det bästa företagslånet. Olika långivare kan nischa in sig på olika målgrupper och erbjuda företagslån som skiljer sig från varandra på flera sätt. Ett företagslån med högre ränta kan alltså vara lika bra som ett med lägre ränta.

En anledning till att räntorna kan skilja sig åt är att olika banker och finansbolag arbetar med olika risk. Ju högre risk de anser sig ta desto högre blir den ränta du som låntagare får betala. Det är därför det kostar mer att låna om du eller ditt företag inte har så hög kreditvärdighet. Det här är något som du märker redan när du jämför företagslån eftersom räntan sätts individuellt. En långivare kan erbjuda låg ränta, även om företagets kreditvärdighet inte är så bra, men då kräver de å andra sidan en riktigt bra säkerhet.

Det finns även långivare som specialiserar sig på att låna ut pengar till företag där risken bedöms vara hög. Dessa långivare har då högre ränta rent generellt utan att för den skull vara “dåliga”. De erbjuder helt enkelt en annan typ av lån som fler företag har en chans att få utan att använda en säkerhet i form av till exempel en borgenär eller en fastighet. Det kan även gälla lån som är möjliga att få trots betalningsanmärkningar.

Jämför företagslån med endast en UC

Det finns faktiskt en nackdel med att jämföra företagslån. Varje gång du ansöker om ett lån tas det en kreditupplysning. Det är lag på att långivare, med hjälp av ett kreditupplysningsföretag, gör en kreditkontroll innan de beviljar ett lån. Detta är bra. Enda problemet är att hur många kreditupplysningar som begärts in om ditt företag kan påverka företagets kreditvärdighet. I alla fall om det är kreditupplysningsföretaget UC som gör kontrollen. De sparar och redovisar information om hur många upplysningar som har begärts in om dig och ditt företag. 

Om du jämför företagslån direkt från långivarens hemsida så görs det en kreditkontroll av var och en. Detta trots att du bara kommer att teckna ett lån. Det kan helt enkelt bli så att du samlar på dig ganska många kreditupplysningar varje gång du jämför ränta på företagslån. Många kreditupplysningar kan anses negativt för din kreditvärdighet av vissa långivare. Du kan därför nekas ett lån eller få en högre ränta – bara för att du var smart och jämförde företagslån.

Den enkla lösningen på det här problemet är att du jämför företagslån med hjälp av Fakturino. Då görs det bara en kreditkontroll, hur många långivare som än deltar i jämförelsen. Du kan alltså jämföra företagslån utan att du drar på dig onödiga kreditupplysningar. Ju fler lån du jämför, desto bättre villkor har du möjlighet att få.

Jämför företagslån ränta

Ett företagslån i form av en kontokredit kan vara på några tusenlappar. Genom Fakturino kan du även ansöka om lån till ett större företag på över 60 miljoner. Det säger sig självt att räntan på ett företagslån kan vara väldigt olika beroende på vad det är för lån vi talar om.

Långivare sätter som sagt sina egna räntor efter eget godtycke. Så länge det är inte är fråga om ocker och så länge det framgår om det är så kallade högkostnads krediter. Vad du blir erbjuden för ränta på ett företagslån handlar mycket om företagets kreditvärdighet och om hur kreditvärdig du är personligen. Om det är en enskild firma där du som firmatecknare är ansvarig för företagets ekonomi kontrolleras dina ekonomiska förutsättningar.

Om du jämför företagslån för att låna pengar till ett etablerat företag är det framförallt dess omsättning och lönsamhet som långivarna tittar på. Handlar det om ett stort belopp kan det även vara av vikt vad pengarna ska användas till. Om det bedöms vara säkert att lånet kommer att skapa värde minskar risken och du får lägre räntekostnad. Vill du låna till ett företag som ännu inte är etablerat? Ett nytt företag kan inte luta sig mot årsbokslut som visar hur ekonomin ser ut.

Faktorer för räntan till företagslån

Här är ett antal faktorer som ligger till grund för vad du får för räntekostnad på ett företagslån till en enskild firma eller om du gått i personlig borgen för ett lån till en annan typ av företag:

 • Din taxerade inkomst – har du valt att inte ta ut lön kan det bli svårt att få ett bra företagslån.

 • Eventuella betalningsanmärkningar – om du har betalningsanmärkningar är det betydligt svårare att få ett företagslån.

 • Skuldsaldo hos Kronofogden – har du ett skuldsaldo kan du inte låna till en enskild firma eller gå i borgen för ett lån.

 • Befintliga lån – lån du redan har och som syns vid kreditkontrollen påverkar dina möjligheter att få låna till ditt företag.

Det här är inte bara faktorer som avgör vad du får i ränta, utan om du överhuvudtaget får låna pengar till ditt företag. Hos oss på Fakturino jämför du många företagslån samtidigt. Det innebär att dina chanser att bli beviljad ett lån ökar. Vi samarbetar med långivare som är vana vid att låna ut till både små och stora företag.

estonia ärilaen

Att tänka på om du vill jämföra företagslån med rörlig respektive fast ränta

När du tecknar ett lån till ditt företag med rörlig ränta påverkas den av Riksbankens styrränta. Räntekostnaden kan variera och bli både högre och lägre utifrån händelser i omvärlden. När du binder räntan betalar du extra för en försäkring mot framtida räntehöjningar. Då ligger räntan på samma nivå oavsett om Riksbankens styrränta höjs kraftigt. När det gäller vissa typer av lån har du möjlighet att binda en del av räntan samtidigt som en del är rörlig. Du har då möjlighet att välja en balans mellan största möjliga trygghet och lägsta möjliga ränta som passar just dig.

Jämföra företagslån – sammanfattning

Jämför du ränta på företagslån så har du stora möjligheter att bli beviljad ett lån som passar dig och ditt företag. Genom Fakturino kan du få in offerter från ett flertal banker och kreditinstitut. Det är lika enkelt som när du själv begär in en offert från en enda långivare. En annan stor fördel med vår tjänst är att du inte drar på dig en massa kreditupplysningar. Det görs bara en kreditkontroll när du väljer att jämföra företagslån från alla långivare som är anslutna till oss.

Att jämföra företagslån är enkelt. Det enda du egentligen behöver tänka på är att inte jämföra olika typer av lån med varandra. Använder du vår tjänst gäller alla erbjudanden du får in för ett belopp och en återbetalningstid som du själv valt.

Det går inte att säga hur hög ränta du får på ett företagslån, allt för många parametrar spelar in. Gäller det ett lån till en enskild firma eller ett lån du gått i borgen för är din privatekonomi av stor betydelse. Lånets storlek, dess återbetalningstid och om det är fast eller rörlig ränta är också avgörande.