Betalningsvillkor

Betalningsvillkor är ett slags avtalsvillkor där det anges när en utgift för betalning utlystes. I konsumentsammanhang så brukar det mest vanliga betalningsvillkoret vara kontant, vilket innebär att fakturan betalas direkt, och då kallas den exempelvis kvitto eller kontonota. Ifall parterna inte har avtalat om något betalningsvillkor så framgår detta vanligtvis av lagstiftningen. Om betalning sker mot faktura så kallas det datum då fakturan ska betalas för förfallodag.

Netto

Ifall man får betalningsvillkor på 30 dagar netto så betyder det att fakturan ska betalas inom 30 dagar. I andra fall så brukar även 15, 60 och 90 dagar vara betalningsvillkor som ofta används. Det är dock bestämt sedan mars 2013 att fordran mellan företag normalt ska betalas inom 30 dagar.

Det förekommer självklart även andra typer av betalningsvillkor, som till exempel “10 dagar 2 %, 30 dagar netto”, vilket betyder att fakturan kan antingen betalas inom 10 dagar och då får den som betalar fakturan 2 % rabatt, eller så kan fakturan betalas inom 30 dagar, men då utan rabatt.

Ett uttryck som vissa kanske känner till är den ålderdomliga termen “10 dagar netto”, vilket kom från den tid då det var vanligt med kassarabatter. Det innebar nämligen att kunden inte skulle räkna med att få någon rabatt ifall de betalade tidigare än förfallodagen.

Vi hjälper små till medelstora företag att jämföra och hitta bäst företagslån

Vi konkurrensutsätter flest banker och andra långivare och presenterar de bästa förslagen till er.

Påbörja ansökan Se låneutrymme - utan UC