Handelsbolag

Ett handelsbolag, också förkortat HB, är en vanlig och relativt smidig bolagsform i de fall då man vill starta företag tillsammans med andra.

Ett handelsbolag fungerar som en juridisk person, men trots detta är det helt och hållet ägarnas ansvar att betala skatten vid eventuell vinst, vilket man naturligtvis hoppas på. Det är också bolagsägarna som har ansvar för tänkbara skulder som skulle kunna uppstå inom företaget. Detta gäller om bolaget inte själv har råd till kostnaderna.

Hur man startar ett handelsbolag

För att starta ett så kallat handelsbolag krävs att man skickar in en anmälan om att man vill registrera bolaget. Samtidigt som bolaget genomgår sin registrering får det också ett namn och organisationsnummer. Registreringsprocessen tar Bolagsverket hand om, och genom deras registrering blir också företagets namn skyddat i det län som man valt att registrera företaget på.

När bolaget är helt registrerat och klart kan man därefter börja ansöka om F-skatt, momsregistrering och arbetsgivaregistrering. Detta har Skatteverket hand om. De handelsbolag som säljer varor och/eller tjänster måste i de flesta fall vara registrerade för momsen, som sedan kontrolleras och redovisas. Detta kan göras antingen varje månad eller varje år och görs i en separat momsdeklaration.

» Mer om: Hur man hittar ett företagslån till handelsbolag.