Kommanditbolag

Ett kommanditbolag är ett bolag som klassas som en form av handelsbolag. Det kan förkortas som KB och är en juridisk person precis som ett handelsbolag. I ett kommanditbolag förekommer två olika varianter av ägare. En har begränsat ekonomiskt ansvar och kallas för kommanditdelägare. Den andra typen av ägare kallas för komplementär och har obegränsat ekonomiskt ansvar.

I förhållande till handelsbolag är kommanditbolag en annan typ av företagsform. KB måste stå med i företagsnamnet och bolagsformen har andra regler när det gäller risk och ansvar. Det är viktigt att delägarna skriver ett avtal hur de ska fördela en vinst eller en förlust.

Behöver inget kapital

Behöver inget kapital En person som är under 18 år kan starta ett kommanditbolag men måste ha ett intyg från sin förmyndare. Det är en lämplig bolagsform för den som inte vill starta ett aktiebolag med kapital eller vill bedriva en enskild firma. Med ett kommanditbolag blir du en juridisk person som kan bedriva verksamhet. I det fallet är det lämpligt att den som bedriver företaget blir kommanditdelägare och har obegränsat ekonomiskt ansvar. Det menas att personen har ett personligt ansvar för verksamhetens skulder samt avtal. Om du kommer in som nykomplementär i ett företag är du också med och ansvarar för eventuella tidigare skulder.

Det behövs inget kapital för att starta ett kommanditbolag. Bolaget behöver även lämna in en årsredovisning och större kommanditbolag som endast har fysiska personer som delägare i verksamheten behöver ha en godkänd revisor.

» Mer om: Hur du hittar ett lån för kommanditbolag