Utgående balans

Utgående balans är summan av intäkter, eget kapital och skulder som ett företag har vid räkenskapsårets slut. Summan kan vara en vinst eller en förlust, alltså plus eller minus. Räkenskapsåret löper ofta över ett kalenderår men kan variera beroende på vilka regler och rutiner företaget har och beroende på företagsform (aktiebolag, enskild firma). Den utgående balansen efter ett räkenskapsår blir sedan den ingående balansen för nästa räkenskapsår. Den utgående balansen är alltså saldot vid det sista datumet i räkenskapsåret. Den ingående balansen är saldot vid det första datumet i nästa räkenskapsår. Ett nystartat företag har alltså alltid noll kronor (0 kr) i ingående balans för det allra första räkenskapsåret.

Företagsrådgivning

För att få en bra och enkel översikt kan det vara praktiskt att använda ett bokföringsprogram. Det finns också många källor för gratis företagsrådgivning, många gånger via den bank man använder sig av. Du ska kunna ta fram en korrekt balansrapport och en korrekt resultatrapport från bokföringsprogrammet och där är syftet att kunna få information om företagets ekonomiska status.

Ett grundläggande tips är att hålla ordning på dina dokument (kvitton, fakturor med mera) och bokföra alla händelser i företaget löpande. Därmed gör du balansräkningen enklare när det väl är dags.

Vi hjälper små till medelstora företag att jämföra och hitta bäst företagslån

Vi konkurrensutsätter flest banker och andra långivare och presenterar de bästa förslagen till er.

Påbörja ansökan Se låneutrymme - utan UC