Utgående moms

Utgående moms är den moms som du som företagare lägger på priset när du säljer en vara eller en tjänst. På fakturan du skriver ska momsen vara angiven i både procent och kronor. Moms kallas också mervärdesskatt och måste betalas för nästan alla varor och tjänster. Momsen betalas in när du som försäljare fått inbetalningen från köparen.

Momsen ska redovisas och betalas in till Skatteverket och beroende på hur stor omsättningen är i företaget kan du behöva göra det varje månad, en gång per kvartal eller en gång per år. Ju högre omsättningen är i företaget, desto oftare måste du redovisa och betala in skatten till Skatteverket.

Betala in

Den ingående momsen är den moms som du som företagare betalar när du köper en vara eller tjänst. För att hålla reda på vad som är ingående respektive utgående moms kan man tänka på om kvittot kommer in till företaget eller om du lämnar ut ett kvitto. Utgående moms är den som står på ett kvitto som lämnas ut av dig, och den ingående momsen är den som står på ett kvitto som du får in till företaget. Normalt kvittas den utgående momsen mot den ingående momsen och beroende på uträkningen kan du då få tillbaka eller behöva betala in moms till Skatteverket.

Vi hjälper små till medelstora företag att jämföra och hitta bäst företagslån

Vi konkurrensutsätter flest banker och andra långivare och presenterar de bästa förslagen till er.

Påbörja ansökan Se låneutrymme - utan UC